chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Arts in spé Ali maakt nieuwkomers wegwijs in Nederlands zorgsysteem

Waarschuwing: deze tekst gaat over seksueel en gendergerelateerd geweld.
Sleutelpersonen staan centraal in SAMEN-project. Dit project van IOM en Dokters van de Wereld heeft als doel om seksueel en gendergerelateerd geweld binnen migrantengemeenschappen in Nederland bespreekbaar te maken en de toegang tot zorg te verbeteren. Sleutelpersonen, gekwalificeerde professionals met een migratieachtergrond zoals de 29-jarige Ali, vormen een onmisbare schakel tussen nieuwkomers en de Nederlandse gezondheidszorg. In dit artikel vertelt Ali over zijn ervaringen.

Ali’s verhaal

Ali is geboren in Syrië en is van Palestijnse afkomst. Hij kwam op 20-jarige leeftijd naar Nederland. Negen jaar later behaalde hij zijn bachelor in geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en inmiddels is hij bezig met zijn masteropleiding. In december begint hij aan zijn coschappen.

Naast zijn opleiding werkt Ali als doktersassistent op de polikliniek cardiologie van een ziekenhuis in Amsterdam. Zijn moeder, Sanaa, was al eerder actief als sleutelpersoon bij het SAMEN-project. Deze sleutelpersonen, ook wel cultural mediators genoemd, zijn getraind zijn om seksueel- en gendergerelateerd geweld bespreekbaar te maken binnen migrantengroepen en hebben ook een (zelfde) migratieachtergrond. Zij weten dus als geen ander tegen welke uitdagingen nieuwkomers in Nederland aanlopen.

Sanaa vertelde Ali over haar werk als sleutelpersoon. "Ze zei dat het misschien iets voor mij was, omdat ik geneeskunde studeer," vertelt Ali. "Nieuwkomers vinden het zorgsysteem in Nederland vaak lastig te begrijpen. Het leek me dus goed om hen hiermee te helpen vanuit een geneeskundig perspectief."

SAMEN Ali 2

Uitdagingen van nieuwkomers

Toen Ali net in Nederland was merkte hij hoe anders alles is vergeleken met Syrië. "Over het algemeen is het systeem goed, maar dingen als doorverwijzingen zijn lastig," legt hij uit. “In veel landen hebben mensen direct toegang tot specialisten en medicijnen als antibiotica kunnen zonder recept bij de apotheek worden gehaald. Dit kan in Nederland niet.”

Door zijn eigen ervaringen begrijpt Ali zijn cliënten goed. Als sleutelpersoon hoort Ali verhalen van nieuwkomers die worstelen met traumatische ervaringen en helpt hij met het vinden van adequate hulp.

Een van de meest aangrijpende ervaringen was het begeleiden van een jonge vrouw die werd lastiggevallen door een jongen in het azc waar zij verbleef. "Ik heb haar ondersteund tijdens het gesprek met de psycholoog. Doordat ik haar taal sprak, had ze vertrouwen in mij om haar verhaal te delen en ik zorgde ervoor dat het correct werd vertaald voor de psycholoog. Uiteindelijk is de situatie opgelost en woont de vrouw op een plek waar ze zich veilig voelt.”

Sleutelpersonen

SAMEN Ali 1

Sleutelpersonen zijn volgens Ali onmisbaar omdat zij een brug vormen tussen verschillende culturen. "Ze maken het gemakkelijker om uit te leggen hoe het systeem werkt en geven advies over wat iemand moet doen. En met z’n allen kunnen we dat in heel veel talen doen: Farsi, Turks, Afghaans, Urdu, en nog veel meer." “Het is essentieel dat iemands hulpvraag echt goed begrepen wordt”, vervolgt Ali. “Goede communicatie is het belangrijkste onderdeel van elk hulproces.”

De rol van sleutelpersonen in de gezondheidszorg is cruciaal. Ze zorgen ervoor dat nieuwkomers hun weg vinden in een complex systeem en de hulp krijgen die ze nodig hebben. Ali’s werk is een goed voorbeeld van hoe medisch inzicht en culturele sensitiviteit SAMEN gaan om de juiste hulp te kunnen bieden.

Luister naar Ali's verhaal


Nederlands

Français

العربية

دری

ትግርኛ ፊደል

Af-Soomaali


Lees Ali's verhaal in andere talen:


Heb je ervaringen met seksueel en gendergerelateerd geweld die je wil bespreken?
Hier vind je meer informatie over de spreekuren van de sleutelpersonen en medische professionals van Dokters van de Wereld.


Medegefinancierd door de Europese Unie. Opvattingen en meningen zijn die van de auteur(s) en niet noodzakelijk die van de Europese Unie of DG JUST. Noch de Europese Unie, noch de subsidieverstrekkende instantie kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.