chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Asal over haar ervaringen met de sleutelpersonen van SAMEN

Waarschuwing: deze tekst gaat over seksueel en gendergerelateerd geweld.

“Mijn bestaan is hier niet verboden”

Asal voelt zich vrij en gesteund sinds ze in Nederland woont. Haar verhaal gaat over het aanpassen aan een nieuw land, vooral als jong LHBTIQA+ persoon, en hoe sleutelpersoon Mahsa van het SAMEN project haar hiermee hielp.

Asal’s verhaal

Asal was 18 jaar toen ze van Iran naar Nederland vluchtte. Ze kon in haar land van herkomst zichzelf niet zijn en voelde zich daar niet langer veilig. Hier in Nederland wel: “Vrijheid hebben voelt goed, want ik kan overal en altijd bij mijn vriendin zijn”, vertelt Asal. “Ik hoef me voor niemand te verbergen. Mijn bestaan is niet verboden.”
Het gaat goed met Asal, maar dat was niet vanzelfsprekend. De ervaringen die ze meenam vanuit Iran en de opvangcentra waar ze tijdelijk woonde, hadden hun impact op de Iraanse. Ze had ondersteuning nodig om trauma’s te verwerken en haar mentale gezondheid te versterken, om goed te kunnen integreren in Nederland. 

Asal2

Asal2

Sleutelpersoon Mahsa

Deze ondersteuning vond ze bij Mahsa, die als sleutelpersoon bij het SAMEN project betrokken is. Sleutelpersonen – of ‘Cultural Mediators’ – vormen een schakel tussen nieuwkomers en de Nederlandse hulp- en dienstverlening. Zo garanderen ze cultuursenstitieve en doelgerichte hulp voor mensen die dat nodig hebben.
De twee ontmoetten elkaar via het SAMEN project. Asal voelde zich meteen veilig bij Mahsa, vooral vanwege haar aandacht en empathie: "Haar houding en haar aandacht voor elk woord dat je zegt gaven me een veilig gevoel," legt ze uit. Door dit vertrouwen kon Asal persoonlijke kwesties bespreken met Mahsa, zoals de problemen die zij als LHBTIQA+ persoon ervaart met haar omgeving.

Nieuwkomers ervaren in bredere zin uitdagingen in een nieuw land. Zo vertelt Asal bijvoorbeeld over haar eerste ervaringen in het Nederlandse schoolsysteem. "In het begin voelde ik me een vreemde. Ik was alleen en de meeste studenten waren jonger dan ik," herinnert ze zich. "In een nieuw land arriveren en de taal niet begrijpen is echt moeilijk. Je denkt de hele tijd dat mensen over je praten.”
Mahsa's begeleiding was erg belangrijk voor Asal, vooral in het omgaan met oordelen van anderen. "Mahsa leerde me om niet bang te zijn voor de oordelen van mensen die geen echte invloed op je leven hebben," zegt Asal. "Als ze aardig naar je zijn, blijf je in contact; zo niet, dan ga je verder."

Mahsa’s steun gaat verder dan emotionele begeleiding. Ze heeft Asal geholpen met praktische zaken, zoals schoolprojecten. "Drie dagen geleden nog hielp ze me met mijn schoolproject. We werkten er samen ongeveer drie uur aan," deelt Asal. Mahsa’s hulp omvatte ook het navigeren door de complexiteit van een nieuw onderwijssysteem en het omgaan met culturele verschillen op school. 

Kijkend naar de toekomst

Vooruitkijkend is Asal vastbesloten om een mooie toekomst op te bouwen in Nederland. Ze richt zich op het verbeteren van haar Nederlands, het volgen van een universitaire opleiding en een leven opbouwen met haar vriendin.
Asal overweegt om te gaan studeren. "Misschien iets over vrouwenrechten en feminisme. Ik ben nog aan het oriënteren," vertelt ze. Haar ervaringen hebben haar geïnspireerd om anderen te ondersteunen die met soortgelijke uitdagingen te maken hebben. "Ik wil mezelf verbeteren, mensen zoals ik helpen en een verschil maken," zegt ze. "Ik wil hen bevrijden van hun worstelingen."
Asal moedigt anderen aan om sterk te zijn en hulp te zoeken wanneer dat nodig is. "Hier in Nederland heb je de vrijheid om jezelf te zijn. Er zijn veel mensen bereid om je te helpen, dus zoek en vraag om hulp. Communiceer en help jezelf om een betere toekomst te creëren," adviseert ze.

Asal1

Luister naar Asal's verhaal


Nederlands

Français

العربية

دری

ትግርኛ ፊደል

Af-Soomaali


Lees Asals verhaal in andere talen:


Heb je ervaringen met seksueel en gendergerelateerd geweld die je wil bespreken?
Hier vind je meer informatie over de spreekuren van de sleutelpersonen en medische professionals van Dokters van de Wereld.

Medegefinancierd door de Europese Unie. Opvattingen en meningen zijn die van de auteur(s) en niet noodzakelijk die van de Europese Unie of DG JUST. Noch de Europese Unie, noch de subsidieverstrekkende instantie kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.