Wat is herintegratieondersteuning?

Mocht je met de ondersteuning van IOM naar jouw land van herkomst teruggaan kunnen we je eventueel extra ondersteuning bij een nieuwe start bieden. Wij noemen deze hulp herintegratieondersteuning. 

Er zijn geen kosten aan verbonden. Je ontvangt de ondersteuning door IOM collega’s in je land van herkomst. Om in aanmerking te komen voor deze vorm van extra ondersteuning moet je de nationaliteit van éen van deze landen hebben. De extra ondersteuning kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een klein bedrijfje op te zetten, om partner te worden in en al bestaande onderneming, om een opleiding te volgen of voor de kosten van een huis/appartement.

Ondersteuning in "Natura"

In "Natura" wil zeggen dat je geen contant geld overhandigt krijgt, maar dat IOM bepaalde diensten of goederen voor je inkoopt of je terugbetaald voor uitgaven die je al hebt gedaan. Het budget voor de herintegratieondersteuning is 1.800 Euro voor volwassenen en 2.800 Euro voor minderjarigen. Dit geld wordt geïnvesteerd in je herintegratieplan. Voor je vertrek stel je deze samen met je IOM counsellor in Nederland op. Dit doen we om je bij de voorbereidingen te helpen. Maak je alstublieft geen zorgen, mocht je na terugkeer een beter idee hebben kun je je plannen in overleg met het IOM-kantoor in je thuisland altijd aanpassen. In Nederland ontvang je een brief met het volledige bedrag dat je kan gebruiken en de contactgegevens van het IOM-kantoor in jouw land van herkomst. Als je eenmaal terug bent moet je met het IOM-kantoor contact opnemen om je persoonlijke plannen verder te bespreken. De collega’s zullen je uitleg geven hoe je je ondersteuning kunt ontvangen. Wij informeren onze collega’s ook over je komst zodat zij weten dat je recht hebt op ondersteuning. Het is belangrijk rekening ermee te houden dat het even kan duren voordat je je ondersteuning daadwerkelijk ontvangt. Dit heeft te maken met de stappen die je moet nemen en het papierwerk hieromheen. In landen waar wij geen IOM kantoor hebben kunnen wij helaas geen herintegratieondersteuning aanbieden.

Contante ondersteuning

Je kunt ervoor kiezen om maximaal 300 Euro van de 1.800 Euro per volwassene/ 2.800 Euro per minderjarige contant te ontvangen. Wij overhandigen je het geld dan voorafgaand aan je vertrek op Schiphol waar je ook voor ontvangst moet tekenen. Zodoende heb je nog 1.500 Euro per volwassene of 2.500 Euro per minderjarige over voor de herintegratie in je thuisland.

Wanneer ontvang ik herintegratieondersteuning?

  • Je voldoet aan de voorwarden voor vrijwillige terugkeer met IOM
  • Je bent in bezit van een nationaliteit op deze landenlijst
  • Je ontvangt niet al herintegratieondersteuning van een andere organisatie
  • Je hebt geen inreisverbod van meer dan 5 jaar, je bent geen persona non grata en/of bent veroordeelt voor zware delicten
  • Je aanvraag voor een verblijfsvergunning is niet op basis van artikel 1F van het vluchtelingenverdrag afgewezen
  • Je gaat niet terug naar een EU lidstaat