chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Wat is herintegratie­ondersteuning?

Als je met ondersteuning van IOM naar jouw land van herkomst teruggaat, kunnen we je mogelijk extra ondersteuning bij een nieuwe start bieden. Wij noemen dit herintegratie­ondersteuning.

Aan deze ondersteuning zijn voor jou geen kosten verbonden. Je ontvangt de ondersteuning van onze IOM collega’s in je land van herkomst. Om in aanmerking te komen voor deze vorm van extra ondersteuning moet je de nationaliteit van één van deze landen hebben. De extra ondersteuning kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een klein bedrijfje op te zetten, om partner te worden in een al bestaande onderneming, om een opleiding te volgen of voor de kosten van een huis/appartement voor de eerste maanden.

Ondersteuning in "Natura"

In "Natura" betekent dat IOM bepaalde diensten of goederen voor je inkoopt of je terugbetaalt voor uitgaven die je al hebt gedaan. Het bedrag wordt dus niet contant aan jou gegeven. Het budget voor de herintegratieondersteuning is 1.800 Euro voor volwassenen en 2.800 Euro voor minderjarigen. Voor je vertrek stel je deze samen met je IOM counsellor in Nederland een herintegratieplan op. Dit doen we om je bij de voorbereidingen te helpen. Maak je geen zorgen, mocht je na terugkeer een beter idee hebben, kun je je plannen in overleg met de IOM-collega in je thuisland altijd aanpassen. In Nederland ontvang je een brief met het bedrag dat je kunt gebruiken en de contactgegevens van het IOM-kantoor in jouw land van herkomst. Als je eenmaal terug bent, moet je met het IOM-kantoor contact opnemen om je persoonlijke plannen verder te bespreken. De collega’s leggen je uit hoe je je ondersteuning ontvangt. Wij informeren onze collega’s ook over je komst zodat zij weten dat je recht hebt op ondersteuning. Het is belangrijk om te weten dat het even kan duren voordat je de ondersteuning daadwerkelijk ontvangt. Dit heeft te maken met de stappen die je moet nemen en het papierwerk hieromheen. In landen waar wij geen IOM kantoor hebben, kunnen wij helaas geen herintegratie­ondersteuning aanbieden.

Contante ondersteuning

Je kunt ervoor kiezen om maximaal 300 Euro van de 1.800 Euro per volwassene/ 2.800 Euro per minderjarige contant te ontvangen. Wij overhandigen je het geld dan vooraf­gaand aan je vertrek op Schiphol, waar je ook voor ontvangst moet tekenen. Zodoende heb je nog 1.500 Euro per volwassene of 2.500 Euro per minderjarige over voor de her­integratie in je thuisland.

Wanneer ontvang ik herintegratie­ondersteuning?

  • Je voldoet aan de voorwaarden voor vrijwillige terugkeer met IOM
  • Je bent in bezit van een nationaliteit op deze landenlijst
  • Je ontvangt niet al herintegratie­ondersteuning van een andere organisatie
  • Je hebt geen inreisverbod van meer dan 5 jaar, je bent geen persona non grata en/of bent niet veroordeeld voor zware delicten
  • Je aanvraag voor een verblijfs­vergunning is niet afgewezen op basis van artikel 1F van het Vluchtelingen­verdrag 

 

NL Medegefinancierd door de Europese Unie POS