chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Vertrekproces in stappen

Stap 1: Neem contact op met IOM

We begrijpen dat het een moeilijk besluit is om Nederland te verlaten. Bel ons op 088 746 4466 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek met een van onze counsellors. In dit gesprek kun je alle vragen stellen met betrekking tot je terugkeer. Alles wat je met ons bespreekt, is vertrouwelijk. Als je problemen hebt waardoor het moeilijk is om een besluit te nemen over je terugkeer, bijvoorbeeld je medische situatie, kijken we of we hier een oplossing voor kunnen vinden.

Stap 2: Neem een besluit

Als je hebt besloten dat je wilt terugkeren naar je land van herkomst, vragen we je om een aanvraag voor vrijwillige terugkeer te tekenen. Met je handtekening geef je ons toestemming om gegevens uit te wisselen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit is nodig om een akkoord van de Nederlandse overheid te krijgen voor je vertrek uit Nederland.

Stap 3: Bereid je voor

Als je aanvraag is goedgekeurd kan IOM samen met jou de voorbereidingen treffen voor je vertrek.

Stap 4: Je reisdocumenten

Als je nog geen geldig reisdocument hebt, kunnen we je ondersteunen met het verkrijgen van een tijdelijk reisdocument. IOM betaalt de kosten voor het openbaar vervoer naar je ambassade of consulaat en we vergoeden de kosten van het reisdocument.

Stap 5: Je vliegticket

Zodra alle voorbereidingen zijn gedaan en je klaar bent om te vertrekken, gaan we je ticket boeken en informeren we je over de vluchtgegevens.

Stap 6: Het vertrek

We regelen je reis naar Schiphol. Daar moet je je drie uur voor vertrek melden bij de IOM-balie. Je moet zo vroeg aanwezig zijn om je vertrek soepel te laten verlopen. De IOM balie bevindt zich in vertrekhal 3, tussen de ingangen B en C. Onze medewerkers zijn makkelijk herkenbaar aan het IOM-logo op hun kleding. Zij vragen je om een definitief vertrekformulier te tekenen waarin je aangeeft dat je akkoord gaat met je vertrek en waarin je afstand doet van je verblijfsvergunning of andere procedures omtrent je verblijf stopzet.

Daarna helpen zij je met de formaliteiten op het vliegveld; check-in (inclusief bagage), de securitycontrole en de procedures bij de grens. Afhankelijk van je situatie kun je reizen met sociale of medische begeleiding. Ten slotte begeleiden we je naar de gate waar we je  je ticket en een eventuele geldbijdrage overhandigen. Daarna ga je net als elke andere passagier op reis.

Stap 7: Een nieuwe toekomst opbouwen

De ondersteuning die je van ons ontvangt in je land van herkomst is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je counsellor in Nederland kan je hierover informeren. IOM kan, waar mogelijk, aankomst- en transitassistentie verlenen, in-kind herintegratieondersteuning aanbieden en medische support.