chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Je gaat het redden, maar het kost tijd en energie

Tijdens mijn jeugd in Iran wist ik al dat ik een eigen bedrijf wilde hebben. Mijn vader had een kapsalon, mijn moeder was naaister, en ondernemen was een onderdeel van ons leven. Tien jaar lang speelde ik basketbal in het Iraanse nationale team. Na een ongeluk met mijn been moest ik nadenken over nieuwe doelen in mijn leven. Een zomer lang werkte ik voor mijn vader in zijn salon. Zo leerde ik, door praktische ervaring, de vaardigheden om een haarstylist te zijn en besloot ik mijn eigen salon te beginnen. Toen ik naar Nederland kwam, had ik dezelfde verwachtingen wat betreft het ondernemen. Echter het integratiebureau wilde dat ik geen risico’s nam en een baan bij Heineken aannam, waar ik dozen zou gaan inpakken. Ook kon de overheid mij niet financieel ondersteunen bij het oprichten van een eigen bedrijf. 

Weer moest ik nadenken over mijn levensdoelen. Ik weigerde de baan bij Heineken en leende geld om mijn eigen kapsalon te openen. Om een haarstylist te zijn in Nederland heb je geen speciaal diploma nodig. Ik moest echter wel leren over belastingen, al het papierwerk en de terminologie. In Iran hebben we deze belastingen en dit niveau van administratie niet. Het was moeilijk om me hieraan aan te passen. Ik had ook problemen met de gemeente wat betreft mijn recht op een uitkering. Uiteindelijk besloot ik dat ik liever mijn eigen geld verdiende, ook al was het een kleiner bedrag, dan dat ik afhankelijk was van een uitkering. Nu werk ik elke dag van negen tot zes in mijn kapsalon. Daarna werk ik in mijn andere onderneming, een kleine buurtwinkel, tot negen uur ’s avonds. De buurtwinkel is een andere investering van mij, een back up voor als me iets overkomt als haarstylist. Op dit moment heb ik energie en ben ik jong, dus het is werken, werken, werken, zodat ik het later goed heb.

“Je gaat het redden, maar het kost tijd en energie. Je hebt een Plan A, maar ook een Plan B en C en D nodig…”

Een onderneming hebben in Nederland is moeilijk. Het is één stap vooruit en twee stappen terug. Door het grote aantal belastingen betaal je zoveel dat het moeilijk is om vooruitgang te boeken met je inkomsten en onderneming. Zelfs als je meer werkt, moet je ook meer belastingen betalen, wat een grote belemmering is. Het maakt dat ik naar een ander land wil verhuizen.

Mijn advies voor anderen die een onderneming in Nederland willen starten – als je goed bent in wat je doet, zul je slagen, maar het kost tijd en energie. En je hebt een Plan A, maar ook een Plan B en C en D nodig…