chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

“Ik ben trots dat ik aan het werk ben; ik zie mezelf elke dag vooruitgaan”.

Niets is gratis en om je eigen leven makkelijker te maken, moet je werken. Niet iedereen is geboren om een bekende voetballer te worden, je moet uitvinden wat je leuk vindt en je mogelijkheden ontdekken. Sommige mensen denken dat werken een straf is, maar dat is niet zo! Toen ik naar Nederland kwam, wist ik niet waar ik terecht zou komen. Ik had geen hoop, ik was getraumatiseerd, ik ging niet met anderen om en ik had het gevoel dat ik niks waard was. Vandaag woon ik anderhalf jaar in dit land; ik ben trots dat ik aan het werk ben en ik ben blij.

Ik heb het gevoel dat ik iemand kan zijn, omdat ik doe wat ik leuk vind en mijn toekomst voor me kan zien. Eerst werkte ik als hoofde van de huishouding in een hotel, maar ik had het gevoel dat die rol voor mij niet geschikt was. Dus zat ik thuis en dacht ik na over wat ik zou willen doen en wat mijn hobby’s zijn. Een van mijn hobby’s is koken! Ik haalde vertrouwen uit deze oefening en deed mijn best mijn interesse om in een professionele keuken als kok te werken te delen. Mijn coach bij Manpower, een Nederlands uitzendbureau, zei: “Dus jij denkt dat je een kok kunt worden?” en ik antwoordde: “Natuurlijk! Waarom niet, ik kan dat!”.

“Ik ben trots dat ik aan het werk ben; ik zie mezelf elke dag vooruitgaan”.

Mijn advies is om het uit te spreken, mensen te vertellen wat je wilt en nodig hebt, anders kunnen ze je niet helpen. Deze aanpak heeft mij geholpen. Ik heb mijn informatie en carrièreplannen met anderen gedeeld. Dat is de reden dat ik nu in een professionele keuken werk, ondanks de uitdagingen waar we als migranten voor komen te staan – ik was bang om anders te zijn, om er anders uit te zien met mijn donkere huid. De taal is een uitdaging, maar ik ben bezig om Nederlands te leren, dus in een paar jaar spreek ik net zo goed Nederlands als iemand die hier is opgegroeid. Er zijn veel kansen voor migranten en iedereen kan en zou moeten werken.

Alisat from Uganda