chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

World Migration Report 2022 :Wereldwijde ontheemding stijgt

Genève – De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft vandaag haar belangrijkste publicatie, het World Migration Report 2022 gepresenteerd, Het rapport onthult een dramatische toename van interne ontheemding als gevolg van rampen, conflicten en geweld in een tijd waarin de wereldwijde mobiliteit tot stilstand kwam als gevolg van COVID-19 reisbeperkingen.

"We zijn getuige van een paradox die nog niet eerder in de menselijke geschiedenis is gezien," aldus IOM's directeur-generaal António Vitorino."Terwijl miljarden mensen letterlijk niet van huis konden door COVID-19, zijn tientallen miljoenen anderen ontheemd in hun eigen land."

De Shahrak Sabz-nederzetting voor intern ontheemden (IDP) in Afghanistan werd in 2018 opgericht door intern ontheemden die op de vlucht waren voor droogte. Er wonen nu meer dan 30.000 ontheemden in het gebied. IOM/Muze Mohammed

Het aantal vliegtuigpassagiers daalde wereldwijd met 60 procent in 2020 tot 1,8 miljard (een daling ten opzichte van 4,5 miljard in 2019), terwijl tegelijkertijd de interne ontheemding als gevolg van rampen, conflicten en geweld steeg tot 40,5 miljoen (tegenover 31,5 miljoen in 2019).

Het rapport, het elfde in de world migration report-serie van IOM, is gebaseerd op de recentste gegevens van over de hele wereld om belangrijke migratietrends en kwesties die zich voordoen op het gebied van migratiebeleid te verklaren. "Dit rapport is anders dan elke andere editie van het World Migration Report," aldus IOM-rapportredacteur Marie McAuliffe. "Er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd op het gebied van migratie en mobiliteit en in dit rapport brengen we belangrijke gegevens, onderzoek en analyse samen om te laten zien hoe langetermijntrends zijn veranderd door COVID-19 en hoe migranten wereldwijd zijn getroffen."

Volgens het rapport is het aantal internationale migranten gegroeid van 84 miljoen wereldwijd in 1970 tot 281 miljoen in 2020 hoewel, wanneer rekening wordt gehouden met degroei van de wereldbevolking, het aandeel internationale migranten slechts is gestegen van 2,3 procent naar 3,6 procent van de wereldbevolking. Wereldwijd wonen de meeste mensen (96,4 procent) in het land waar ze geboren zijn. Het aantal internationale migranten voor 2020 is door COVID-19 ongeveer 2 miljoen lager uitgevallen dan anders het geval zou zijn geweest.

Het online interactieve platform stelt gebruikers in staat de belangrijkste gegevens op een zeer visuele en boeiende manier te verkennen. De editie 2020 won eerder dit jaar goud bij de 2021 International Annual Report Design Awards.

De online toolkit voor leerkrachten is ontwikkeld om leerkrachten over de hele wereld te te helpen evenwichtig, nauwkeurig en interessant lesmateriaal over de over de fundamenten van migratie en migranten voor tieners en jongvolwassenen.

Het World Migration Report is een belangrijke bron geworden voor factcheckers en helpt nepnieuws over migratie te weerleggen. De editie van 2022 heeft nu een nieuwe en eenvoudige toolkit voor factcheckers om belangrijke mythes over migratie te helpen ontkrachten.

Naast gegevensanalyse behandelt het rapport specifieke onderwerpen voor lezers die behoefte hebben aan meer diepgaande inhoud.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer:

  • migratie en langzaam optredende klimaatverandering;
  • het verband tussen vrede en ontwikkeling en migratie
  • mensenhandel in migratietrajecten;
  • gevolgen van COVID-19;
  • desinformatie over migratie;
  • de bijdragen van migranten in een tijdperk van desinformatie
    en kunstmatige intelligentie en migratie, die actueel en zeer relevant zijn voor alle doelgroepen.

Pic 3 PBN World Migration Report

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Marie McAuliffe, World Migration Report Editor, IOM HQ, Tel: +41796599940, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Paul Dillon, Managing Editor and Spokesperson, IOM HQ, Tel +41796369874, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Safa Msehli, Spokesperson, IOM HQ, Tel: +41794035526, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

sdg 3 wmr