chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

World Migration Report 2024 toont nieuwste wereldwijde trends en uitdagingen in menselijke mobiliteit

Dhaka/Genève, 7 mei - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) lanceerde vandaag het Wereld Migratierapport 2024. Het rapport brengt aanzienlijke verschuivingen in wereldwijde migratiepatronen aan het licht, waaronder een recordaantal ontheemden en een grote toename van internationale geldovermakingen.

IOM-directeur-generaal Amy Pope gaf het rapport officieel vrij in Bangladesh, een land dat een prominente positie inneemt op het gebied van migratie-uitdagingen, waaronder emigratie, immigratie en ontheemding.

“Het World Migration Report 2024 helpt de complexiteit van menselijke mobiliteit te ontrafelen door middel van op feiten gebaseerde gegevens en analyses,” zei IOM-directeur-generaal Amy Pope bij de lancering. “In een wereld die worstelt met onzekerheid, is het begrijpen van de migratiedynamiek essentieel voor geïnformeerde besluitvorming en effectieve beleidsreacties.Het Wereld Migratie Rapport bevordert dit begrip door inzicht te verschaffen in reeds lang bestaande trends en opkomende uitdagingen.”

In het rapport wordt benadrukt dat internationale migratie een drijvende kracht blijft achter menselijke ontwikkeling en economische groei, zoals blijkt uit de toename van internationale geldovermakingen met meer dan 650 procent tussen 2000 en 2022, van 128 miljard USD tot 831 miljard USD. De groei hield aan ondanks de voorspellingen van veel analisten dat de overmakingen aanzienlijk zouden afnemen vanwege COVID-19.

Van de 831 miljard aan overmakingen werd 647 miljard verstuurd door migranten naar lage- en middeninkomenslanden. Deze overmakingen kunnen een aanzienlijk deel uitmaken van het BBP van die landen en wereldwijd overtreffen ze nu de directe buitenlandse investeringen in die landen.

 
  • Internationale geldovermakingen zijn gestegen met 650%, van 128 miljard USD tot 831 miljard USD tussen 2000 en 2022.
  • Geldovermakingen door migranten overtreffen directe buitenlandse investeringen in het stimuleren van het BBP van ontwikkelingslanden.
  • Met 281 miljoen internationale migranten wereldwijd bereikte het aantal ontheemden tegen het einde van 2022 een recordhoogte van 117 miljoen.
  • Bezoek de website van het World Migration Report 2024.

Het rapport belicht de belangrijkste bevindingen en laat zien dat hoewel internationale migratie de menselijke ontwikkeling blijft stimuleren, er nog steeds uitdagingen zijn. Met naar schatting 281 miljoen internationale migranten wereldwijd, is het aantal ontheemden als gevolg van conflicten, geweld, rampen en andere redenen gestegen tot het hoogste niveau in de hedendaagse records, tot 117 miljoen, wat de urgentie onderstreept van het aanpakken van ontheemdingscrises.

Migratie, een intrinsiek onderdeel van de menselijke geschiedenis, wordt vaak overschaduwd door sensationele verhalen. De realiteit is echter veel genuanceerder dan wat de krantenkoppen haalt. De meeste migratie is regelmatig, veilig en regionaal gericht, en direct gekoppeld aan kansen en bestaansmiddelen. Toch hebben verkeerde informatie en politisering het publieke debat vertroebeld, waardoor een duidelijk en nauwkeurig beeld van de migratiedynamiek nodig is.

Door Dhaka te kiezen als lanceerlocatie van het rapport, benadrukt IOM niet alleen de inspanningen van het land om kwetsbare migranten te ondersteunen en routes voor reguliere migratie te bevorderen, maar erkent ze ook de belangrijke rol van Bangladesh in het vormgeven van het wereldwijde migratiediscours en -beleid.

Als land dat kampioen is op het gebied van het Global Compact voor veilige, ordelijke en reguliere migratie, heeft Bangladesh laten zien dat het zich sterk inzet om migratiekwesties aan te pakken en beleid te implementeren dat de rechten van migranten waarborgt. Deze proactieve betrokkenheid sluit aan bij de strategische doelstellingen van IOM, waardoor Bangladesh een ideale locatie is om het Wereld Migratie Rapport 2024 te lanceren.

Het World Migration Report van IOM, met zijn innovatieve digitale tools en uitgebreide analyses, is bedoeld om mythes te ontkrachten, kritische inzichten te bieden en te inspireren tot zinvolle actie om de uitdagingen en kansen van menselijke mobiliteit aan te pakken.

“We hopen dat het rapport aanzet tot samenwerking om het potentieel van migratie te benutten als motor voor menselijke ontwikkeling en wereldwijde welvaart,” aldus DG Pope.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Marie McAuliffe, World Migration Report Editor at Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
For media requests: Florence Kim at Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.