DEN HAAG - De Internationale Organisatie voor Migratie Nederland en Dokters van de Wereld presenteren vandaag, op Internationale Vrouwendag, de animatievideo ‘Je bent niet alleen!’ in het kader van het SAMEN-project. Deze video benadrukt het aanhoudende probleem van seksueel- en gendergerelateerd geweld (SGGG) en laat zien aan overlevers dat er altijd hulp beschikbaar is.
SAMEN
Het SAMEN-project, een initiatief van IOM Nederland en Dokters van de Wereld, is actief sinds 2022 in zes Nederlandse steden: Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. Het project heeft als doel om seksueel- en gendergerelateerd geweld (SGGG) binnen migrantgemeenschappen in Nederland bespreekbaar te maken en hen naar passende zorg te begeleiden.
Dit doet SAMEN door:
- de capaciteit van de zorg- en welzijnssector te vergroten;
- migranten psychosociale ondersteuning te bieden via getrainde sleutelfiguren en medische professionals;
- informatie-uitwisseling binnen organisaties rond de doelgroep te optimaliseren;
- het ontwikkelen van informatiematerialen, inclusief de animatievideo 'Je bent niet alleen!'.
Seksueel- en gendergerelateerd geweld
Seksueel- en gendergerelateerd geweld is de overkoepelende term voor schadelijke handelingen op basis van iemands geslacht of gender. Migranten lopen voor, tijdens of na hun reis een verhoogd risico om SGGG te ervaren. De cijfers onderstrepen de urgentie van dit probleem:
- 63 tot 80% van de vrouwen en 25 tot 56% van de mannen met een vluchtachtergrond maken seksueel geweld mee.
- Voor vrouwen en de LHBTI+ gemeenschap is geweld de belangrijkste reden om het land van herkomst te verlaten.
- In detentiecentra ervaren vrouwen, transgender en non-binaire personen vaker systematisch geweld.
Je bent niet alleen!
In Nederland is er hulp beschikbaar voor overlevers van SGGG. Er zijn verschillende organisaties waar men terecht kan voor hulp of opvang. De animatievideo 'Je bent niet alleen!' is bedoeld om dit feit breed onder de aandacht te brengen en overlevers te wijzen op de beschikbare ondersteuning.
De animatievideo is in samenwerking met de sleutelpersonen van het SAMEN-project ontwikkeld. De video is gericht op de vragen die zij krijgen vanuit de migrantgemeenschappen: wat zijn de gevolgen van SGGG, waar kan ik terecht en hoe weet ik zeker dat mijn verhaal niet wordt doorverteld? De video is uitgebracht in zeven talen (Nederlands, Frans, Engels, Tigrinya, Somali, Dari en Arabisch) om een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken en is geproduceerd door animatiestudio Barabas.
Contact
Sanne van ’t Hullenaar – IOM Nederland
Dorothée Riepma – Dokters van de wereld