chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Vrijwillige terugkeer tijdens Corona

Zoals bij de meeste organisaties heeft de COVID19 pandemie ook bij IOM geleid tot logistieke en operationele uitdagingen. Mobiliteit is een van de belangrijkste onderdelen van de projecten die we uitvoeren. Dit geldt ook voor ons Assisted Voluntary Return & Reintegration programma.

Met de meeste luchtvaartmaatschappijen aan de grond, beperkte beschikbaarheid van vluchten en de sluiting van onze spreekuurlocaties, werd de hulp voor mensen om terug te keren naar hun eigen land erg ingeperkt. Door aanpassingsvermogen en inzet van onze medewerkers, de hulp van moderne technologie en de veerkracht van de migranten die terug willen keren, slagen we er toch in om een beperkt aantal mensen te helpen bij hun terugkeer. Hieronder vindt u een overzicht van het aantal teruggekeerde migranten en de landen van terugkeer tussen 16 maart en 30 juni 2020.

world map Covid19

Numbers per country Covid

Ondertussen komt het vliegverkeer naar relevante bestemmingen voor mensen die met IOM willen terugkeren weer op gang. Daarnaast helpt onze goede relatie met diplomatieke vertegenwoordigingen in Nederland ons om repatriëringvluchten te identificeren die mogelijk ook beschikbaar zijn voor migranten die met IOM willen terugkeren (zie ook het verhaal over een repatriëringsvlucht naar Colombia).

We kunnen gelukkig steeds vaker persoonlijke begeleiding bieden aan migranten die informatie willen over terugkeer en herintegratie. Houd onze website in de gaten voorde laatste ontwikkelingen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 088- 746 4466.