SAMEN heeft als doel een brug te slaan tussen migratie en SGBV in Nederland. Dit doet IOM in samenwerking met Dokters van de Wereld. Uit vorige projecten, PROTECT en REACH OUT, bleek dat er nog onvoldoende bewustzijn en samenwerking is op het gebied van migratie en SGBV. Dit terwijl migranten voor, tijdens en na hun reis een verhoogd risico lopen om slachtoffer of getuige te worden van SGBV. SAMEN zet in op culturele sensitiviteit/cultureel bewustzijn in de zorg en het delen van kennis om deze problematiek aan te kaarten.
Dit doen we door middel van de volgende projectactiviteiten:
- Het opleiden van culturele tussen personen, die worden gekoppeld aan slachtoffers met een migratieachtergrond en zorgprofessionals. Culturele tussenpersonen zijn mensen met een migratieachtergrond die affiniteit hebben met het onderwerp en de zorg. Tijdens een serie trainingen leren zij hoe ze een brug kunnen slaan tussen slachtoffers en zorgmedewerkers. Op deze manier dragen ze bij aan het bieden van passende zorg voor mensen met een migratieachtergrond die slachtoffer zijn geworden van SGBV.
- Het bieden van psychosociale ondersteuning aan slachtoffers met een migratieachtergrond. Mensen met een migratieachtergrond vinden niet altijd de weg naar passende zorg na een ervaring met SGBV, terwijl deze ervaring(en) grote gevolgen kunnen hebben op hun gezondheid en/of sociaaleconomische integratie in Nederland. Bij Dokters van de Wereld kunnen zij terecht voor ondersteuning in hun moedertaal.
- Het trainen van professionals om de zorg- en welzijnssector in Nederland te versterken. De trainingen staan in het teken van culturele sensitiviteit en de werkwijze genaamd METS: “Method for the Empowerment of Trauma Survivors”. Deze methode biedt slachtoffers van SGBV toekomstperspectief en geeft hen het gevoel dat ze de controle weer in handen hebben.
- Informatieuitwisseling tussen partijen in Nederland die werken aan dit onderwerp. Er is relatief weining data beschikbaar over mensen met een migratieachtergrond in Nederland die slachtoffer zijn geworden van SGBV, terwijl (lokale) overheden, NGOs, stichtingen en andere organisaties in Nederland wel degelijk stappen zetten in het bestrijden van SGBV. Onder het SAMEN project organiseren we bijeenkomsten voor partijen op alle niveaus, van overheden tot lokale uitvoeringsorganisaties om kennisuitwisseling mogelijk te maken
Kort over het SAMEN project
|