chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

SAMEN: Een migrantgerichte aanpak om gender-gerelateerd geweld aan te kaarten

SAMEN LOGOSAMEN heeft als doel een brug te slaan tussen migratie en SGBV in Nederland. Dit doet IOM in samenwerking met Dokters van de Wereld. Uit vorige projecten, PROTECT en REACH OUT, bleek dat er nog onvoldoende bewustzijn en samenwerking is op het gebied van migratie en SGBV. Dit terwijl migranten voor, tijdens en na hun reis een verhoogd risico lopen om slachtoffer of getuige te worden van SGBV. SAMEN zet in op culturele sensitiviteit/cultureel bewustzijn in de zorg en het delen van kennis om deze problematiek aan te kaarten.

 

Dit doen we door middel van de volgende projectactiviteiten:

  1. Het opleiden van culturele tussen personen, die worden gekoppeld aan slachtoffers met een migratieachtergrond en zorgprofessionals. Culturele tussenpersonen zijn mensen met een migratieachtergrond die affiniteit hebben met het onderwerp en de zorg. Tijdens een serie trainingen leren zij hoe ze een brug kunnen slaan tussen slachtoffers en zorgmedewerkers. Op deze manier dragen ze bij aan het bieden van passende zorg voor mensen met een migratieachtergrond die slachtoffer zijn geworden van SGBV.
  2. Het bieden van psychosociale ondersteuning aan slachtoffers met een migratieachtergrond. Mensen met een migratieachtergrond vinden niet altijd de weg naar passende zorg na een ervaring met SGBV, terwijl deze ervaring(en) grote gevolgen kunnen hebben op hun gezondheid en/of sociaaleconomische integratie in Nederland. Bij Dokters van de Wereld kunnen zij terecht voor ondersteuning in hun moedertaal.
  3. Het trainen van professionals om de zorg- en welzijnssector in Nederland te versterken. De trainingen staan in het teken van culturele sensitiviteit en de werkwijze genaamd METS: “Method for the Empowerment of Trauma Survivors”. Deze methode biedt slachtoffers van SGBV toekomstperspectief en geeft hen het gevoel dat ze de controle weer in handen hebben.
  4. Informatieuitwisseling tussen partijen in Nederland die werken aan dit onderwerp. Er is relatief weining data beschikbaar over mensen met een migratieachtergrond in Nederland die slachtoffer zijn geworden van SGBV, terwijl (lokale) overheden, NGOs, stichtingen en andere organisaties in Nederland wel degelijk stappen zetten in het bestrijden van SGBV. Onder het SAMEN project organiseren we bijeenkomsten voor partijen op alle niveaus, van overheden tot lokale uitvoeringsorganisaties om kennisuitwisseling mogelijk te maken

Samen logos 2

 Kort over het  SAMEN project

Duur 24 maanden, 01/09/2022 tot en met 31/08/2024
Projectpartners IOM en Dokters van de Wereld
Locaties Arnhem, Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam
Doel 500 volwassenen met een migratieachtergrond krijgen toegang tot psychosociale ondersteuning
Financiering Europese commissie, Ministerie OCW en Gemeente Rotterdam
Contactpersonen Sanne van ’t Hullenaar (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Petra Wisse (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Samen logo engels

 

samen2