chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

SAMEN: Een migrantgerichte aanpak om gender-gerelateerd geweld aan te kaarten

Adressen voor hulpHet SAMEN-project heeft als doel om seksueel en gendergerelateerd geweld (SGGG) binnen migrantgemeenschappen in Nederland bespreekbaar te maken en de toegang tot zorg makkelijker te maken.

Seksueel- en gendergerelateerd geweld is de overkoepelende term voor schadelijke handelingen tegen de wil. Dit geweld is vaak gebaseerd op sociaal toegeschreven verschillen tussen geslacht, seksuele oriëntatie, genderidentiteit en/of -expressie. Er zijn verschillende vormen van SGGG: fysiek, seksueel, psychologisch, sociaal-economisch en (financiële) ontzegging van middelen of diensten. Project SAMEN richt zich op dit geweld binnen migrantgemeenschappen in Nederland, omdat migranten voor, tijdens en na hun reis een verhoogd risico lopen om SGGG mee te maken.

In samenwerking met Dokters van de Wereld wordt SAMEN uitgevoerd in zes Nederlandse steden: Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

Wat doet SAMEN?

  • Teams van getrainde sleutelpersonen en medische professionals bieden psychosociale ondersteuning aan migranten.
    De ondersteuning vindt plaats in de vorm van themabijeenkomsten, individuele begeleiding en METS (Methodology for the Empowerment of Trauma Survivors) groepen, aangeboden door Dokters van de Wereld. Sleutelpersonen en medische professionals zijn getraind om SGGG bespreekbaar te maken binnen de doelgroep in hun eigen taal. Wil je meer weten over de hulp die Dokters van de Wereld aanbiedt? Kijk voor de spreekuren of voor het maken van een afspraak op deze website.
  • De zorg- en welzijnssector versterken door middel van workshops.
    Het workshopaanbod wordt aangepast op de vraag van de desbetreffende organisatie. Wil je bijvoorbeeld meer weten over hoe het SAMEN-team SGGG bespreekbaar maakt binnen migrantgemeenschappen? Ben je geïnteresseerd in de relatie tussen SGGG en migratie? Wil je je bewuster worden van de risico's binnen deze doelgroep? Neem in dat geval contact op  met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om de mogelijkheden te bespreken.
  • Informatie-uitwisseling en samenwerking bevorderen binnen de keten rond de doelgroep.
    Tijdens diverse rondetafelbijeenkomsten brengen we organisaties samen om het gesprek aan te gaan over SGGG binnen de migrantgemeenschappen in hun stad. Een goede samenwerking en korte lijntjes tussen verschillende partijen maakt vroege signalering en snelle doorverwijzing mogelijk.
  • Het ontwikkelen van informatiematerialen.
    Hierin staan de ervaringen en verhalen van sleutelpersonen centraal.
  • Lessen uit het veld worden verzameld in aanbevelingenrapport.
    Dit rapport wordt gedeeld met het bredere SAMEN-netwerk en draagt bij aan een duurzame, holistische en inclusieve aanpak van SGGG.

Meer weten over SAMEN?

Neem contact op met Sanne van ’t Hullenaar (IOM), via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of Dorothee Riepma (Dokters van de Wereld) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Samen logos 2

Meer informatie:

Samen logo engels