De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken lanceerden begin dit jaar het Cooperation on Migration and Partnerships for Sustainable Solutions initiative (COMPASS). COMPASS is een wereldwijd initiatief om migranten te beschermen, mensenhandel en smokkel te bestrijden, een waardige terugkeer te ondersteunen en duurzame reïntegratie te bevorderen.
Het initiatief wil de hele samenleving erbij betrekken. Naast ondersteuning aan individuele personen doet COMPASS een beroep op iedereen: huishoudens, gemeenschappen en de bredere samenleving.
"We willen gezinnen, lotgenoten en de hele samenlevingen oproepen om goedgeïnformeerde en veilige migratiebeslissingen aan te moedigen, migranten te beschermen en mensen die naar huis terugkeren te helpen met een succesvolle herintegratie", aldus Monica Goracci, Directeur Department of Migration Management IOM. "-Belangrijk onderdeel is ook het wegnemen van het bedrijfsmodel voor mensenhandel en mensensmokkel door het stimuleren van veilige alternatieven en door informatie te delen om de risico's van uitbuiting en misbruik door criminele netwerken te verminderen."
Kwetsbare migranten, waaronder slachtoffers van mensenhandel en niet-begeleide of alleenstaand minderjarigen, krijgen toegang tot een breed scala aan diensten op het gebied van bescherming en bijstand, zoals geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning. Migranten op doorreis die naar huis willen terugkeren worden ondersteund met waardige terugkeer en herintegratie.
De inspanningen op maatschappelijk niveau zijn gericht op het verbeteren van de aanpak van mensenhandel en mensensmokkel en om de duurzame herintegratie van terugkerende migranten te ondersteunen. COMPASS werkt samen met nationale en lokale overheden om gunstige omstandigheden te creëren die de bescherming van migranten mogelijk maken, alsmede migratiemanagement en ondersteuning van de internationale samenwerking op dit gebied.
"Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verheugd om samen met IOM het COMPASS-programma te introduceren. IOM is een belangrijke en langdurige partner op het gebied van migratiesamenwerking. Het programma maakt deel uit van de Nederlandse integrale aanpak van migratie, met activiteiten die bijdragen aan bescherming en het verminderen van irreguliere migratie. Onderzoek en data-verzameling zijn ook belangrijke elementen en we hopen dat de inzichten die we via COMPASS verkrijgen zullen bijdragen aan het stimuleren van kennisdeling over migratie en een beter geïnformeerd migratiebeleid," zegt Marriët Schuurman, directeur Stabiliteit en Humanitaire Hulp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het initiatief heeft een sterke leercomponent gericht op het vergroten van de kennis en ervaringen, zowel binnen het programma als daarbuiten. COMPASS levert een actieve bijdrage aan wereldwijde kennis die landen ondersteunt bij het managen van migratiestromen en het beschermen van kwetsbare migranten waaronder slachtoffers van mensenhandel. De implementatie van COMPASS start binnenkort.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland financiert COMPASS en geeft hiermee actieve steun aan partnerlanden met als doel de samenwerking op het gebied van migratiemechanismen te verbeteren, passend in de langetermijnvisie van het ministerie. COMPASS is een driejarig project en omvat twaalf partnerlanden: Afghanistan, Tsjaad, Egypte, Ethiopië, Irak, Libanon, Libië, Mali, Marokko, Niger, Nigeria en Tunesië.
IOM, de toonaangevende intergouvernementele organisatie op het gebied van migratie, draagt bij aan het initiatief met haar expertise als technische implementatiepartner. IOM werkt nauw samen met gouvernementele, intergouvernementele en niet-gouvernementele partners om humane en ordelijke migratie te bevorderen ten behoeve van iedereen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Barbara SALEWSKI-RATERING, Focal Point Communicatie, IOM Nederland,