chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Moving the Middle

Communiceren met het Beweegbare Midden in Nederland over het migratiedebat

Het aanpakken van de heersende negatieve verhalen en opvattingen over migratie blijft een gevoelig onderwerp. Vaak horen we de extreme tegenpolen in het debat; degenen die fel tegen migratie zijn versus degenen die er sterk voor zijn. Maar hoe zit het met de mensen die tussen de twee zitten?

Deze groep staat bekend als 'the Movable Middle' in het Engels, in het Nederlands het 'beweegbare midden'. Dit zijn groepen binnen de samenleving die voorstander kunnen zijn van migratie maar zich er tegelijkertijd tegen verzetten of aarzelen, of die vaak geen sterke mening hebben over het onderwerp.

Het 'Moving the Middle' project wil meer inzicht krijgen in wie het 'beweegbare midden' vormen en hoe zij het beste bereikt kunnen worden. Dit om bij te dragen aan de doelstelling van het bevorderen van een open en op feiten gebaseerd publiek debat en het in lijn met SDG 16 bevorderen van vreedzame en inclusieve samenlevingen voor iedereen.

Eerder onderzoek naar het 'beweegbare midden' is uitgevoerd in andere Europese landen. 'Moving the Middle' volgt een vergelijkbaar onderzoeksplan, maar richt zich op de Nederlandse context en implementeert een 'mixed methods’ onderzoeksmethode.

Het project vindt plaats in Nederland en loopt van 1 februari 2022 tot 31 januari 2023.

Projectdoelen

Het project ondersteunt de onderstaande doelen:

  • Het verbeteren van de sociale cohesie en het versterken van positieve verhalen (en meningen) over migranten.
  • Het creëren van een meer inclusieve Nederlandse samenleving door het bevorderen van een open en inclusieve houding ten opzichte van migranten in Nederland binnen het “beweegbare midden”.

Het project staat onder toezicht van een Adviesraad voor Migrantenambassadeurs om de stem van migranten centraal te stellen in de projectprocessen (de Migrant Ambassador Advisory Board, MAAB). De adviesraad betaat uit vijf ambassadeurs die de diverse migratieachtergronden in Nederland weerspiegelen om input en advies te leveren in en door de activiteiten van het project.

Activiteiten

  1. Het opzetten en uitvoeren van segmentatieonderzoek en focusgroepen naar het 'beweegbare midden' binnen Nederland om de waarden, meningen en communicatiekanalen van de groep te verkennen.
  2. Op basis van bestaande IOM-campagnes, zoals CD4D-Ambassadeurs en bevindingen uit onderzoeksactiviteiten, beste aanpak- en communicatiestrategieën (bijvoorbeeld sociale-mediacampagnes) uit te testen met het 'beweegbare midden’.
  3. Een slotconferentie om de projectbevindingen te presenteren en relevante belanghebbenden op het gebied van migratie en communicatie samen te brengen.

Contact

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Sandra Kluivers, projectassistent via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +31 6 5111 55 31.


Migratie verrijkt

Lees hier de persoonlijke verhalen van een paar van onze CD4D Ambassadeurs:

Soza GaffafAyalewPortretrond 1

NasarAlirond 1StanleyrondNiloufarPortret


SDG icon NL RGB 16

Download de informatieflyer van "Moving the Middle"