chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

IOM Nederland en DTenV hernieuwen officieel de samenwerking voor het programma voor vrijwillige terugkeer

Den Haag, 09/10/2024- De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de  Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) hebben vandaag de officiële verlenging aangekondigd van hun langdurige samenwerking om vrijwillige terugkeer van migranten (REAN) vanuit Nederland te ondersteunen. Deze samenwerking, die al sinds 1992 bestaat, blijft migranten de mogelijkheid bieden om veilig, vrijwillig en met waardigheid terug te keren naar hun land van herkomst.

Het hernieuwde akkoord benadrukt de gezamenlijke inzet van beide organisaties voor menswaardig migratiebeheer. Het programma voor vrijwillige terugkeer biedt ondersteuning aan migranten die willen terugkeren naar hun land van herkomst, met praktische hulp zoals het regelen van de reis, herintegratieondersteuning en individuele begeleiding. Dit draagt bij aan een duurzame terugkeer die in lijn is met de internationale richtlijnen voor mensenrechten.

Inzet voor duurzame migratieoplossingen

De samenwerking tussen IOM en de  DTenV onderstreept het belang van vrijwillige terugkeer als een cruciaal onderdeel van verantwoordelijk migratiebeheer. Via dit partnerschap streven IOM en DTenV naar een humane benadering van migratie die de rechten en waardigheid van mensen vooropstelt , terwijl ook duurzame oplossingen worden gecreëerd.

Het partnerschap bevestigt ook de inzet van de Nederlandse overheid om samen te werken met internationale organisaties om migratie-uitdagingen effectief aan te pakken. Door vrijwillige terugkeer te faciliteren, wil het programma de druk op asielsystemen verlichten en migranten de mogelijkheid bieden om met ondersteuning voor een nieuwe start naar huis terug te keren

Belangrijke voordelen van het vrijwillige terugkeerprogramma

Migranten die kiezen voor vrijwillige terugkeer via dit programma kunnen gebruik maken van verschillende voordelen, waaronder:

  • Reisassistentie en financiering voor de terugreis
  • Voorbereidende begeleiding en informatie over herintegratiemogelijkheden
  • Financiële ondersteuning voor herintegratie in hun land van herkomst
  • Toegang tot ondersteuning via het wereldwijde netwerk van IOM

Sinds 1992 heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Nederland de vrijwillige terugkeer van meer dan 60.000 migranten naar hun landen van herkomst gefaciliteerd.

Partnerschap

“De verlenging van onze samenwerking met DTenV toont onze gezamenlijke inzet om ervoor te zorgen dat migranten de kans krijgen om veilig en met waardigheid naar huis terug te keren.” zei Fabien Sambussy, IOM Chief of Mission in Nederland. “Vrijwillige terugkeerprogramma’s zijn essentieel voor zowel het beschermen van de rechten van migranten als het handhaven van een ordelijk en menswaardig migratiesysteem.”

Simone Steendijk, directeur van de Nederlandse Dienst Terugkeer en Vertrek, voegde hieraan  toe: “Dit partnerschap met IOM is cruciaal voor onze inspanningen om migratie op een verantwoorde en humane manier te beheren. We zijn blij dat we de samenwerking met IOM kunnen voortzetten.”

Voor media-informatie kunt u contact opnemen met:

Barbara Salewski-Ratering
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0031-70 3181500

Pieter Maas
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0031-70 3181500

Simone Steendijk (directeur DT&V) en Fabien Sambussy (Chief of Mission IOM Nederland).