chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Virtuele counseling voor migranten die kiezen voor vrijwillige terugkeer

IOM Nederland introduceert virtuele counseling voor migranten die overwegen om terug te keren naar een van de 10 geselecteerde landen. Door direct contact met onze medewerkers in deze landen van herkomst kunnen zij straks informatie uitwisselen in hun moedertaal. Ook kan makkelijk betrouwbare en actuele informatie worden doorgesproken over uiteenlopende onderwerpen zoals huisvesting, medische ondersteuning en economische mogelijkheden.

Virtuele counselling is een aanvulling op de bestaande terugkeerbegeleiding door onze medewerkers in Nederland. Naast informatie over de situatie in het land van terugkeer kunnen we migranten vooraf informeren over de procedures rond vrijwillige terugkeer en herintegratie na aankomst. Op deze manier kunnen zowel de migrant als IOM de verwachtingen beter managen en eventuele onduidelijkheden wegnemen. Bovendien geeft het migranten de mogelijkheid om een ​​weloverwogen beslissing over hun terugkeer te nemen.

Het concept van virtuele counselling is vorig jaar geïntroduceerd door IOM Duitsland. Op basis van hun positieve ervaringen kunnen migranten die overwegen uit Nederland te vertrekken gebruik maken van virtuele counseling. IOM-medewerkers in de geselecteerde landen van herkomst worden momenteel getraind in deze nieuwe manier van counseling.

Voorlopig wordt virtuele counselling aangeboden aan migranten uit Algerije, Ethiopië, Gambia, Georgië, Ghana, Guinee Conakry, Irak, Nigeria, Pakistan en Vietnam. Via ons team van counsellors in Nederland krijgen migranten die geïnteresseerd zijn in vrijwillige terugkeer informatie over hoe ze contact kunnen opnemen met hun virtuele begeleider. Het contact met het land van herkomst kan worden gelegd samen met de Nederlandse IOM-begeleider of zelfstandig. 

Voor meer informatie over dit initiatief kun je contact opnemen met Ilse Waindrich of Lisa van de Pol via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Virtual Counsellors AVRR

design by IOM Germany