chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Verklaring directeur-generaal IOM over situatie in Afghanistan

Ik maak me grote zorgen over de verslechterende situatie in Afghanistan; met name over de gevolgen voor de bevolking die is weggetrokken en ontheemd is geraakt, waaronder terugkeerders.
De afgelopen dagen zagen we een dodelijke escalatie aan gevechten in de provincies Helmand, Kandahar, Herat, Kunduz en Nimroz. Dit heeft onnoemelijk veel leed veroorzaakt in een land waar al meer dan 5 miljoen mensen intern zijn ontheemd.

Terwijl het aantal ontheemden als gevolg van conflicten in het hele land toeneemt tot meer dan 359.000 in 2021, blijft IOM de bevolking van Afghanistan ondersteunen met noodopvang, hulpgoederen, spoedeisende gezondheidszorg en het bieden van bescherming aan ontheemden. Naast interne ontheemden heeft Afghanistan te maken met recordaantallen ongedocumenteerde terugkeerders; in de eerste zeven maanden van dit jaar keerden meer dan 680.000 Afghanen terug volgens het Border Monitoring Team of the Directorate of Refugees and Repatriation (DoRR).

Het land is ook in de greep van een derde COVID-19 golf en ernstige droogte. Deze factoren leiden ertoe dat bijna de helft van de Afghaanse bevolking noodhulp nodig heeft en deze behoeften zullen naar verwachting blijven stijgen.
IOM zet zich, samen met de rest van de humanitaire gemeenschap, in om te blijven en hulp en ondersteuning te bieden aan weggetrokken en ontheemde bevolkingsgroepen in Afghanistan. We opereren op een neutrale en onpartijdige manier, maar dringen aan op onbelemmerde toegang met garanties dat onze medewerkers en dienstverleners zonder inmenging hulp en diensten kunnen verlenen – met name aan vrouwen en meisjes en de meest kwetsbaren.

We dringen er bij alle partijen betrokken in het conflict en bij de buurlanden op aan om alles in het werk te stellen om te zorgen dat de grensovergangen open blijven en dat humanitaire hulpverleners toegang hebben tot kwetsbare bevolkingsgroepen in de grensgebieden.
Ik roep ook de internationale gemeenschap en onze donoren op om onze inspanningen te steunen en Afghanistan op dit kritieke moment niet los te laten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 

In Bangkok: Itayi Viriri, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Tel: +66659390934

In Geneva: Safa Msehli, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Tel: +41794035526

In Afghanistan, Hadees Mohammad Pardes, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Tel: +93708198216

More than 5 million Afghans are Displaced internally, including these families in Herat.

Meer dan 5 miljoen Afghanen zijn intern ontheemd, inclusief deze families in Herat.
Foto: IOM/Mohammed Muse 2021