chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Topprioriteiten: veiligheid Afghanen en humanitaire toegang

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) volgt met grote bezorgdheid de ontwikkelingen in Afghanistan en de ernstige gevolgen voor ontheemden en burgers die humanitaire hulp nodig hebben, in een land dat al zwaar is getroffen door jaren van conflict en droogte.

"Hoewel de huidige situatie moeilijke nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, streeft IOM ernaar haar programma's voort te zetten en hulp te bieden aan ontheemde gemeenschappen. Tegelijkertijd streven we ernaar om de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers in het hele land te waarborgen", aldus IOM-directeur-generaal António Vitorino.

"De veiligheid van humanitaire hulpverleners en respect voor humanitaire uitgangspunten zijn voorwaarden voor een voortdurende en effectieve reactie op de behoeften van kwetsbare mensen. En alle betrokken partijen moeten garanties bieden."

Sinds begin dit jaar zijn bijna 400.000 mensen ontheemd geraakt als gevolg van het aanhoudende geweld. Meer dan 5 miljoen anderen zijn al intern ontheemd en afhankelijk van humanitaire hulp.

IOM herhaalt dat de veiligheid en bescherming van burgers prioriteit nummer één blijft en roept alle partijen op om te zorgen voor ongehinderde toegang voor alle humanitaire actoren die noodhulp en assistentie bieden aan getroffen bevolkingsgroepen. Voor hen is belangrijk dat zij hun grondrechten moeten kunnen blijven uitoefenen.

Als gevolg van de instabiliteit en recente veiligheidsontwikkelingen in de hoofdstad Kabul is het verkeer van en naar het land belemmerd, wat gevolgen heeft voor IOM’s activiteiten.

Gezien de heersende onveiligheid in het hele land zijn onze programma's voor begeleide vrijwillige terugkeer en herintegratie (AVRR) voorlopig opgeschort. Dit geldt ook voor onze hulp bij herintegratie aan terugkeerders na aankomst. IOM prijst de besluiten van verschillende staten om gedwongen terugkeer naar Afghanistan stop te zetten en roept op tot een bredere invoering van dit moratorium.

Het waarborgen van de veiligheid van burgers is van het grootste belang en zou een prioriteit moeten zijn voor alle betrokkenen. IOM dringt er bij alle partijen op aan om door te gaan met het onderhouden van de dialoog en werkt aan een vreedzame oplossing van de situatie, waarbij prioriteit wordt gegeven aan het welzijn van het Afghaanse volk.

Wij sluiten ons aan bij de oproep van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, om onmiddellijk een einde te maken aan het geweld en om de rechten van burgers te beschermen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

In Bangkok: Itayi Viriri, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Tel: +66 65 939 0934

In Geneva: Safa Msehli, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Tel: +41794035526 

17 ea72081c7d 17 cab885a8fc afghanistan 17 8

Meer dan 5 miljoen anderen zijn al intern ontheemd en afhankelijk van humanitaire hulp.
Foto: Shadayee IDP settlement in Heart, IOM Muse Mohammed 2021