chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

IOM en UNICEF ondertekenen nieuw strategisch samenwerkingskader

New York - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en UNICEF hebben vandaag een nieuw strategisch samenwerkingskader ondertekend dat de gezamenlijke inzet van de organisaties voor de bescherming van de rechten van migrantenkinderen kracht bijzet.

In 2006 ondertekenden UNICEF en IOM een memorandum van overeenstemming waarin de belangrijkste gebieden van samenwerking tussen de twee agentschappen in humanitaire contexten werden vastgesteld. De reeds lang bestaande operationele relatie, die een antwoord biedt op de dringende problemen waarmee migrantenkinderen in de hele wereld worden geconfronteerd, is sindsdien verder versterkt.

"Door onze relatie te versterken, zullen UNICEF en IOM de capaciteiten van een breed spectrum van actoren, waaronder het maatschappelijk middenveld en overheidsinstanties, blijven versterken om deze kinderen overeenkomstig hun rechten en behoeften bij te staan," aldus directeur-generaal António Vitorino van IOM.

"Over de hele wereld worden migrantenkinderen geconfronteerd met alarmerende niveaus van xenofobie, de sociaal-economische gevolgen van de COVID-19 pandemie en beperkte toegang tot essentiële diensten," zei UNICEF uitvoerend directeur Catherine Russell. "Het groeiende partnerschap tussen UNICEF en IOM zal ons beter in staat stellen om deze kinderen te bereiken met de diensten, steun en bescherming die ze nodig hebben om het beste uit hun leven te halen."

Het nieuwe kader, dat in het UNICEF-huis in New York werd ondertekend voorafgaand aan een dialoog met meerdere belanghebbenden, georganiseerd als onderdeel van het International Migration Review Forum, zorgt voor meer voorspelbaarheid en alertheid in het partnerschap door prioriteiten vast te stellen die gericht zijn op de veiligheid en het welzijn van migrantenkinderen.

Deze overeenkomst biedt een institutioneel kader voor de versterking van de samenwerking, die diep geworteld is in en gebaseerd is op de ervaring van ons partnerschap in het veld.

Tot de belangrijkste prioriteiten die in het kader worden genoemd, behoren:

  • Capaciteitsopbouw voor instellingen en actoren die belast zijn met directe hulpverlening;

  • Gegevensverzameling en -verspreiding om beschermingsrisico's en kwetsbaarheidspatronen onder migrantenkinderen en kinderen die terugkeren, vast te stellen;

  • Versterking van de capaciteit van kindgevoelige gezondheids- en onderwijsdiensten en ervoor zorgen dat deze diensten binnen de nationale kaders voor alle kinderen toegankelijk zijn;

  • Meer samenwerking tussen humanitaire actoren en hun initiatieven om migrantenkinderen te helpen;

  • Versterking van de stelsels voor kinderbescherming en sociale bescherming door middel van terugkeer- en reïntegratieprogramma's, casemanagement en inclusieve kinderbeschermingsprocedures voor alle kinderen;

  • Beïnvloeding van beleid en systemen van lokaal tot internationaal niveau, stimulering van samenwerking tussen relevante humanitaire en ontwikkelingsinstellingen en ondersteuning van nationale overheidsinstanties.

UNICEF en IOM werken momenteel aan de aanpak van dringende wereldwijde problemen en doen een oproep aan andere humanitaire organisaties en hun partners om soortgelijke samenwerkingsverbanden op te zetten om de veiligheid en het levensonderhoud van migrantenkinderen te waarborgen.

Over de de Internationale Organisatie voor Migratie

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), opgericht in 1951, is de belangrijkste intergouvernementele organisatie voor migratie en werkt nauw samen met gouvernementele, intergouvernementele en niet-gouvernementele partners. Met 174 lidstaten, nog eens acht landen met de status van waarnemer en kantoren in meer dan 100 landen, zet de IOM zich in voor het bevorderen van humane en ordelijke migratie in het belang van iedereen. Ze doet dit door diensten en advies te verlenen aan overheden en migranten.

Meer informatie over IOM: www.iom.int of volg ons op  TwitterInstagram, en LinkedIn


About UNICEF

UNICEF werkt op een aantal van de moeilijkste plekken ter wereld, om de meest achtergestelde kinderen te bereiken. In meer dan 190 landen en gebieden werken we voor elk kind, overal, om een betere wereld voor iedereen op te bouwen.
Ga voor meer informatie over UNICEF en haar werk voor kinderen naar www.unicef.org

Volg UNICEF op Twitter,  Facebook,  Instagram en YouTube

***

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Paul Dillon, IOM Geneva, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , +41 79 636 9874 
Sara Alhattab, UNICEF New York, Tel: +1 917 957 6536, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Group of children MMIOM en UNICEF werken nauw samen om een antwoord te vinden op de dringende problemen waarmee migrantenkinderen overal ter wereld worden geconfronteerd. Het nieuwe kader bouwt voort op de gevestigde relatie tussen de twee agentschappen en het memorandum van overeenstemming uit 2006, waarin de belangrijkste gebieden van samenwerking tussen de agentschappen op humanitair gebied zijn vastgelegd. Foto: IOM/M. Mohammed