In 2019 besloten 3035 mensen om met onze steun terug te gaan

2019 was een druk jaar voor IOM Nederland. 3035 mensen besloten met onze hulp Nederland te verlaten. 3035 individuele verhalen, 3035 verschillende behoeften en 3035 persoonlijke verwachtingen. Om al deze mensen te helpen is teamwerk nodig.

AVRR 2019De terugkeer van een migrant begint meestal met het ontmoeten van een van onze IOM counselors. Een gesprek kan door de counselor zelf worden ingepland, maar vaak nemen migranten contact op met ons 0800-nummer om een ​​afspraak te maken. Onze collega's van het secretariaat luisteren naar de zorgen, vragen en maken afspraken voor een eerste ontmoeting voor advies. Tijdens de individuele gesprekken worden alle aspecten van een mogelijke terugkeer besproken. Onze 22 counselors werken op veel verschillende locaties in heel Nederland. Je kunt ze in de AZCs vinden maar ook bij andere sociale instellingen, de noodopvang en veel andere plekken.

Omdat counseling zo cruciaal is en soms emotioneel kan worden, was 2019 ook een jaar waarin we investeerden in het versterken van de vaardigheden van onze counselors om met emotioneel gedrag om te gaan. In een intensieve training van één dag leerden de counselors theorie en praktijk van hoe om te gaan met de emoties van de migranten waarmee ze praten. Tijdens het cousnelen is het van belang om een goede connectie te maken met de persoon die je counselt zo dat je de relevante informatie kan delen om iemand te helpen een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Daarom zijn goede communicatievaardigheden van groot belang.

De beschikbaarheid van reisdocumenten is een andere belangrijke voorwaarde waaraan een migrant moet voldoen voordat we de terugvlucht kunnen boeken. Soms zijn reisdocumenten verloren of verouderd. In deze gevallen kunnen we migranten helpen bij het verkrijgen van een nieuw, meestal tijdelijk, reisdocument. Om migranten te kunnen informeren over de procedures om dergelijke documenten te verkrijgen, hebben we een team dat in contact staat met diplomatieke vertegenwoordigingen in Nederland, en voor sommige landen België. 

In 2019 hebben we ook 362 migranten met uiteenlopende gezondheidsbehoeften bijgestaan. De ondersteuning reikt van het controleren van de beschikbaarheid van medicatie in het land of de herkomst tot het regelen van medische escorts en een bijdrage aan de gezondheidskosten na terugkeer. Om de gezondheidsbehoefte van elke migrant te kunnen beoordelen, staat het team dat aan medische terugkeer werkt dagelijks in contact met huisartsen en specialisten. 

In gevallen waarin de persoon die besluit terug te keren in aanmerking komt voor herintegratieondersteuning van ons AVRR-programma, neemt ons herintegratieteam contact op met onze collega's in het land van herkomst om hen te informeren over de terugkeer en om de initiële herintegratieplannen te bespreken. Dit gebeurt al vóór het vertrek van de persoon. Vorig jaar kwamen 1075 migranten in aanmerking voor een herintegratieondersteuning.

Zodra aan alle voorwaardes voldaan is, boekt het luchthaventeam op Schiphol de vlucht. De informatie over de vlucht wordt rechtstreeks via sms naar de terugkerende persoon gestuurd. Onze counselors maken dan nog een laatste afspraak om de vertrekprocedure te bespreken. Onze collega's op de luchthaven helpen elke terugkeerder bij het inchecken, de veiligheidscontroles, grenscontroles en het instappen in het vliegtuig. Ze overhandigen de migranten ook de kleine geldcomponent die deel uitmaakt van het terugkeerprogramma.

En daar stopt het niet, we monitoren ook de herintegratie-inspanningen van de migranten met een herintegratiebudget, we rapporteren aan onze donoren en we proberen onze hulp altijd te verbeteren door nieuwe manieren van communicatie te vinden. 2019 was een druk jaar voor ons allemaal bij IOM Nederland - we kijken ernaar uit om het allemaal opnieuw te doen in 2020.

Click hier voor de 2019 statistieken