Als onderdeel van ons Assisted Voluntary Return and Reintegration (AVRR)-project waren we in januari op monitoringsbezoek in Suriname. Het doel was enerzijds om de samenwerking te bespreken tussen ons kantoor in Suriname en hier in Nederland en om meer te leren over de beschikbaarheid van sociale voorzieningen in Suriname. Anderzijds was het doel om terugkeerders te ontmoeten om te zien hoe het met hun herintegratie gaat. Zo brachten we ook een bezoek aan Simone* en haar familie.
Simone's familie bezit een stuk grond in een klein dorpje op een uur afstand van Paramaribo. Op weg naar Simone voegde collega Elfrus van IOM Suriname zich bij ons. Toevallig droeg de straat waar we werden afgezet dezelfde naam als de familie die we zochten. Later ontdekten we dat dit geen toeval was, de straat is namelijk vernoemd naar de overleden vader van Simone.
Simone nodigde ons uit om in de schaduw te gaan zitten met een koud sapje en begon haar verhaal te vertellen.
Simone's verhaal begint in Nederland waar ze heenging om een studie te volgen. Omdat ze haar opleiding niet afrondde werd haar verblijfsvergunning ingetrokken. Ze verbleef een tijdje in een irreguliere situatie, maar na het overlijden van haar vader besloot Simone terug te keren naar haar familie in Suriname. Ze nam contact op met IOM-counsellor Tina in Amsterdam en samen bereidden ze Simone's terugkeer voor.
Omdat Simone een chronische aandoening heeft, was het cruciaal om de beschikbaarheid van de haar voorgeschreven medicatie in Suriname te onderzoeken. IOM Suriname ontdekte dat haar medicatie niet direct beschikbaar was, maar dat er wel alternatieve opties waren. Met deze informatie raadpleegde Simone haar arts in Nederland, die hielp bij het vinden van een geschikt alternatief. Met het verdwijnen van deze hindernis was Simone klaar om naar Suriname terug te keren.
Nu ze terug is in 'het thuisland', zoals ze het zelf noemt, is ze blij met haar beslissing om terug te keren. Na haar terugkeer naar Suriname hielp counsellor Elfrus Simone bij het plannen van het gebruik van haar herintegratiebudget. Met dit budget renoveerde Simone het huis waarin ze met haar twee kinderen en moeder woont. Haar zus woont naast hun met haar gezin.
Simone is zeer tevreden en dankbaar voor de steun die ze kreeg van alle IOM-collega's die betrokken waren bij haar terugkeer.
Tegenwoordig werkt Simone voor een callcenter dat diensten verleent aan de Nederlandse markt. Naast een vast inkomen stelt deze baan haar in staat om vanuit huis te werken en voor haar eigen kinderen en die van haar zus te zorgen wanneer dat nodig is. Bovendien heeft ze daar een goede ziektekostenverzekering. Om het gezinsinkomen aan te vullen produceert Simone's moeder kersensap van fruit dat rond het huis groeit.
Na een uitgebreide rondleiding door de tuin en een glas verse sap was het tijd om afscheid te nemen.
*gefingeerde naam