chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Relocation

Van januari 2016 tot en met april 2018 heeft IOM samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vanuit Italië en Griekenland de overkomst gefaciliteerd van personen die in aanmerking komen voor internationale bescherming.

In mei 2015 heeft de Europese Commissie de Europese migratieagenda opgesteld, als reactie op twee schipbreuken op de Middellandse Zee in april 2015 waarbij meer dan 800 asielzoekers om het leven kwamen. Onderdeel van de agenda was een relocatieprogramma met een looptijd van tweeënhalf jaar. Via dit programma zijn asielzoekers die internationale bescherming nodig hebben vanuit Italië en Griekenland opgenomen door andere EU-lidstaten.

In samenwerking met het COA en de IND zijn tussen januari 2016 en maart 2018 meer dan 2.750 asielzoekers naar Nederland overgebracht.

In overleg met de Nederlandse overheid faciliteerde IOM missies van het COA en de IND naar Italië en Griekenland. De asielzoekers die in aanmerking kwamen voor het relocatieprogramma zijn gedurende deze missies voorbereid op hun komst naar Nederland. Vervolgens organiseerde IOM de logistiek rond hun overkomst.

Meer informatie:

Migrant Training, Resettlement and Integration (MTRI) Unit – Hervestiging
Tel: +31.7031.81.500
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.