chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Werelddag tegen mensenhandel: verhalen over veerkracht en kracht

logo tegen mensenhandleOp deze Werelddag tegen Mensenhandel staan we stil bij de moed van overlevenden en de onmisbare ondersteuning die hen helpt om hun leven weer op te pakken.

Tijdens ons werk met terugkeerbegeleiding voor slachtoffers van mensenhandel komen we regelmatig verhalen tegen van vrouwen die zwanger worden van hun uitbuiters.

Deze zwangerschappen, waar de vrouwen nooit voor gekozen hebben, roepen uiteenlopende reacties op bij de betrokken vrouwen.
Onze counselor, Tina, deelt twee verhalen:

"Twee jaar geleden begeleidde ik een vrouw uit de Dominicaanse Republiek, die ook de Spaanse nationaliteit heeft. Ze werd zwanger van haar mensenhandelaar, waar ze aanvankelijk erg van schrok. Na traumabegeleiding begon ze haar zwangerschap echter te zien als een positieve uitkomst van haar uitbuiting. Het gaf haar kracht en een doel: zorgen voor iemand die haar nodig had. Ze ontdekte de veerkracht van haar lichaam en geest en vond hernieuwde kracht om naar huis terug te keren. In samenwerking met IOM Spanje en IOM Dominicaanse Republiek hielpen we haar vrijwillige terugkeer naar Spanje en uiteindelijk naar de Dominicaanse Republiek, waar ze haar baby kreeg en kon rekenen op de steun van haar familie.

Ik heb nog steeds contact met haar en het gaat goed met hen. Zij zegt tegen mij: 'Ja, dit is de kracht, dit is mijn drijfveer op dit moment, dat het goed gaat met mijn zoon.'

Ik hoor echter ook andere verhalen. Vorige maand nog vertrouwde een vrouw me toe dat ze haar trauma wilde aanpakken en zich wilde herenigen met haar familie in haar land van herkomst, maar dat ze onlangs had ontdekt dat ze zwanger was. Ze ziet haar zwangerschap anders en heeft het gevoel dat ze pas verder kan als haar zwangerschap is afgebroken. Als ze er klaar voor is, kan ze contact met ons opnemen en kunnen we haar ondersteunen bij haar terugkeer. Dit gebeurt veel, we informeren mensen die er misschien (nog) niet klaar voor zijn, maar ze weten ons te vinden wanneer ze dat wel zijn.

Welke beslissingen deze vrouwen ook nemen, het is voor mij altijd duidelijk hoe sterk en veerkrachtig ze zijn. Het Amsterdams Coördinatiecentrum Mensenhandel vangt deze vrouwen op, begeleidt ze en zorgt voor de kinderen."

Mensenhandel2024Receptionist of family shelter the Roggeveen, Atmani Blok, also working as an artist, created three paintings for the hallways at the Children's Department.