chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

IOM en Nederland kondigen nieuwe fase aan in het begeleiden van veilige migratie (2024 - 2027)

Genève - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) hebben de start aangekondigd van de nieuwe fase van het programma “Cooperation on Migration and Partnership to Achieve Sustainable Solutions” (COMPASS). Voortbouwend op de resultaten sinds 2021 zal COMPASS tot eind 2027 zijn missie voortzetten om veilige migratie en de bescherming van de rechten van migranten te bevorderen

COMPASS, een strategische samenwerking tussen IOM en de Nederlandse overheid,combineert verschillende migratieprojecten in een uniform kader. Deze aanpak verbetert de coördinatie, flexibiliteit en strategische samenwerking in 14 landen: Afghanistan, Algerije, Tsjaad, Egypte, Ethiopië, Irak, Libanon, Libië, Mali, Marokko, Niger, Nigeria, Soedan en Tunesië.

COMPASS hanteert een ecologische benadering, waarbij erkend wordt dat mensen deel uitmaken van bredere sociale structuren, waaronder families, gemeenschappen en landen. Dit raamwerk vormt de leidraad voor de initiatieven van COMPASS op drie niveaus - overheden, gemeenschappen en migranten - en richt zich op verschillende werkgebieden zoals bescherming van kwetsbare migranten, capaciteitsontwikkeling, onderzoek en data partnerschappen en coördinatie, informatie en bewustwording en lokalisatie.

"Deze nieuwe fase markeert een belangrijke stap in de richting van ons doel om diepgaande systemische verandering te creëren voor kwetsbare migranten. Ik heb er alle vertrouwen in dat de komende vier jaar niet alleen verder zullen gaan waar de eerste fase ophield, maar ook de middelen zullen verschaffen voor ons uiteindelijke doel van duurzame oplossingen voor kwetsbare migranten," zegt Yitna Getachew, Directeur van IOM's Protection Division (ai).

COMPASS heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ondersteuning aan meer dan 120.000 migranten, waaronder veilige en waardige terugkeer en duurzame herintegratie. Daarnaast hebben meer dan 8000 overheids- en niet-overheidsactoren geprofiteerd van voortdurende capaciteitsontwikkeling op het gebied van migratiebeheer, bescherming en gespecialiseerde ondersteuning aan migranten. De leercomponent van COMPASS maakte het mogelijk om innovatieve initiatieven te testen, zoals initiatieven op gemeenschapsniveau en het creëren van een openbaar kennisdelingsinstrument dat samenwerking tussen regio's en tussen verschillende belanghebbenden op het gebied van gespecialiseerde beschermingsbijstand vergemakkelijkt.

"We hebben vertrouwen in COMPASS om de belofte van duurzame oplossingen voor irreguliere migratie en bescherming van migranten waar te maken. We zullen nauw blijven samenwerken met IOM en onze samenwerking versterken. Als we onze krachten bundelen en alle actoren erbij betrekken, kunnen we de mensenrechten van migranten verdedigen en blijvende veranderingen tot stand brengen," zegt Warner Ten Kate, hoofd van de afdeling Migratie en Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In zijn nieuwe fase richt COMPASS zich op drie prioriteitsgebieden: gespecialiseerde bescherming, wettelijke identiteit en lokalisatie. Het programma zal overheden betrekken, migranten en hun gemeenschappen mondiger maken en een holistische aanpak van migratieproblemen blijven implementeren. Net als in de eerste fase zullen partnerschappen essentieel zijn bij het verlenen van de nodige steun aan migranten en hun gemeenschappen.

Voor meer informatie over COMPASS kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

COMPASS WEBSITE