chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

IOM helpt bijna 50.000 migranten bij hun vrijwillige terugkeer

Genève - IOM heeft bijna 50.000 migranten geholpen bij hun vrijwillige terugkeer naar hun land van herkomst. In 2021 werden daarnaast wereldwijd meer dan 113.000 herintegratieactiviteiten ondersteund, zo blijkt uit het rapport zo blijkt uit het rapport  ‘2021 Return and Reintegration Key Highlights’ van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Vorig jaar migreerden er wereldwijd meer mensen dan in het jaar daarvoor. Het aantal migranten dat terugkeert is echter nog steeds lager dan voor de pandemie. In 2021 heeft de IOM 49.795 migranten geholpen om terug te keren naar hun land van herkomst, wat neerkomt op een stijging van 18 procent ten opzichte van 2020. Van hen kregen 6.367 migranten ondersteuning bij terugkeer in het kader van het Voluntary Humanitarian Return (VHR)-programma. Deze vorm van ondersteuning bij terugkeer wordt in humanitaire situaties toegepast.

De Europese Economische Ruimte (EER) (bestaande uit alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) was in 2021 de belangrijkste regio van opvang, net als in het voorgaande jaar. Vanuit deze landen werden 16.993 migranten ondersteund bij vrijwillige terugkeer naar hun land van herkomst. Daarnaast was Niger wederom een belangrijk gastland; 10.573 migranten werden ondersteund bij hun terugkeer. Dit wijst op een aanhoudende trend van toenemende terugkeer vanuit doorreislanden in regio’s buiten de EER.

"Deze publicatie laat zien dat de IOM in staat is om de toenemende vraag van migranten tegemoet te komen. Migranten willen een veilige en waardige terugkeer en ondersteund herintegreren in de landen van herkomst, zeker na de opheffing van veel reisbeperkingen die tijdens de pandemie zijn opgelegd", aldus Yitna Getachew, hoofd van IOM Protection Division.

Herintegratie is een belangrijk onderdeel van de programma’s voor begeleide vrijwillige terugkeer. Het biedt terugkeerders kansen en bevordert de duurzame ontwikkeling in landen van herkomst. In 2021 ondersteunden IOM-kantoren maar liefst 113.331 herintegratieactiviteiten in 121 landen. Duitsland (15%), Nigeria (12%) en Guinee (8%) verleenden de meeste steun bij herintegratie in 2021. Deze steun bestond voornamelijk uit sociale en economische ondersteuning en herintegratiebegeleiding.

community center khartoumIOM werkt met een lokale NGO samen aan het renoveren van een buurthuis in Khartoum, Soedan. Op deze manier ondersteunt de IOM gastgemeenschappen en terugkeerders in het gebied. Foto: IOM/Muse Mohammed
“De publicatie geeft inzicht in de wereldwijde trends op het gebied van ondersteuning bij terugkeer en herintegratie door IOM. IOM staat migranten die naar hun land van herkomst willen terugkeren bij. Hierbij worden mensenrechten en duurzame herintegratie gerespecteerd”, zegt Getachew.

In 2021 publiceerde IOM het beleid ‘2021 Return and Reintegration Key Highlights’, dat als leidraad dient voor het werk van de organisatie en de samenwerking met partners. IOM ondersteunt terugkeermigratie door middel van een holistische aanpak die op rechten en duurzame ontwikkeling is gebaseerd. Het welzijn van individuele terugkeerders en de bescherming van hun rechten staan hoog in het vaandel. IOM zet mensen centraal en zorgt dat zij een weloverwogen beslissing kunnen maken als het gaat om begeleide vrijwillige terugkeer.

In de onderstaande lijst staan de belangrijkste gastlanden van migranten die door IOM worden geholpen om vrijwillig naar hun land van herkomst terug te keren.

The main host countries of migrants assisted by IOM to voluntarily return

Het volledige rapport "2021 Return and Reintegration Key Highlights" is hier beschikbaar.

***

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Kennedy Omondi Okoth, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Claudette Walls, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Silvan Lange Nesat, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 SDG icon NL RGB 10  SDG icon NL RGB 11  SDG icon NL RGB 17