chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Statement van IOM's Directeur Generaal over ontmoeting met President Zelensky

Kiev – Ik ben diep getroffen door het onvoorstelbare menselijke lijden en de vernietiging die ik heb gezien tijdens de laatste vier dagen in Oekraïne.

Voor de mensen hier is de oorlog die een half jaar geleden begon een pijnlijke, dagelijkse realiteit. Meer dan 5.700 burgers zijn omgekomen en nog eens 8.200 zijn gewond geraakt; de werkelijke tol is waarschijnlijk veel hoger. Miljoenen gezinnen zijn ontworteld, infrastructuur verwoest, huizen in puin veranderd en essentiële diensten verstoord.

Meer dan 6,9 miljoen mensen zijn intern ontheemd en meer dan 7 miljoen anderen zijn buiten Oekraïne gevlucht.

IOM-directeur-generaal António Vitorino ontmoet HE Volodymyr Zelenskyy, president van Oekraïne, in Kiev, Oekraïne. Foto: Persbureau van de president van Oekraïne, 2022

Ik was vereerd om Zijne Excellentie President Volodymyr Zelensky en minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba te ontmoeten. We bespraken de menselijke kosten van de oorlog en wat de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verder kan doen om menselijk lijden te verlichten.

We waren het erover eens dat de internationale gemeenschap, de Verenigde Naties (VN) en de Oekraïense diaspora meer kunnen en moeten doen om het land te helpen herstellen en stabiliseren. Ik verwelkomde zijn toezegging om samen te werken met de IOM, het bredere VN-systeem en onze lokale partners om de continuïteit van de hulp en het uiteindelijke herstel te waarborgen.

Hoewel internationale steun gericht is op het voldoen aan humanitaire behoeften, moeten we ook duurzame bestaansmiddelen ondersteunen en samenwerken met de Oekraïense autoriteiten en gemeenschappen om de stabilisatie van de gemeenschap weer op te bouwen en te bevorderen. Dit kan worden bereikt door kleine en middelgrote ondernemingen te ondersteunen, scholen te rehabiliteren en instellingen te repareren die essentiële ondersteunende diensten verlenen.

IOM heeft al bijna 800.000 Oekraïners geholpen met onder andere hulpgoederen, contante ondersteuning en gezondheidsdiensten. We ondersteunen ook micro-ondernemingen, kleine ondernemingen en startups met contante subsidies, training en consultancydiensten. Sommige van deze bedrijven moesten verhuizen vanwege de oorlog, anderen hebben ontheemden in dienst en bieden een levenslijn aan mensen die dringend behoefte hebben aan inkomsten. Deze programma's zijn van cruciaal belang omdat bijna de helft van de intern ontheemden in Oekraïne momenteel geen inkomen verdient, volgens de enquêtes van IOM.

Geestelijke gezondheid en psychosociale steun aan ontheemden en gemeenschappen die door de oorlog zijn getroffen, stonden voorop in mijn gesprekken met vicepremier Iryna Vereshchuk en minister van Volksgezondheid Viktor Liashko. Dit is een cruciaal onderdeel van de reactie van IOM in Oekraïne, aangezien we de nationale capaciteit blijven vergroten en directe hulp bieden om deze problemen aan te pakken.

Ik ben diep geraakt door de kracht en veerkracht van het Oekraïense volk in het licht van immense uitdagingen. Hun liefde voor hun land en hun toewijding aan wederopbouw is echt inspirerend. Met de winter in aantocht zullen vele tienduizenden, misschien wel miljoenen intern ontheemden hulp nodig hebben om de koudste maanden door te komen. Wij staan achter hen. We zijn onze winterondersteuning al aan het opvoeren om mensen te helpen zich voor te bereiden op wat komen gaat.

Even demoedig en indrukwekkend is het werk van onze IOM-medewerkers, van wie velen zelf ontheemd zijn geraakt door de oorlog of grote persoonlijke tragedies hebben meegemaakt. Ze tonen het beste van de mensheid, brengen troost aan de kwetsbaren en laten ons zien dat er een betere toekomst kan, moet en zal zijn.

Overal waar ik de afgelopen maanden in Oekraïne en zijn buurlanden ben geweest , hebben Oekraïners hun diepe verlangen geuit om naar huis terug te keren. IOM zal blijven samenwerken met de regering van Oekraïne en andere partners om voorwaarden te helpen creëren die bevorderlijk zijn voor hun veilige terugkeer.

Het belangrijkste is dat alle interventies, hulp en ondersteuning lokale gemeenschappen moeten omarmen en versterken en de diaspora moeten betrekken, die onmisbaar zijn voor het herstel van Oekraïne. We zijn vastbesloten om Oekraïners in nood te ondersteunen dankzij de gestage en genereuze donorsteun die we tot nu toe hebben ontvangen en waarvan ik hoop dat deze zo lang als nodig zal doorgaan.

Voor meer informatie:

In Geneva:
Safa Msehli,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
+41 794 035 526

In Ukraine:
Varvara Zhluktenko,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
+38 067 447 97 92
Jorge Galindo,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
+38 093 631 92 60

In Vienna:  
Joe Lowry,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
+43 660 3776404