Als reactie op de situatie aan de grens tussen Wit-Rusland en de EU hebben de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en haar partners hun hulp aan migranten en vluchtelingen geïntensiveerd. Er wordt humanitaire hulp verleend, zoals de mogelijkheid voor vrijwillige terugkeer en andere vormen van hulp.
Naar schatting zijn er tot 2.000 migranten en vluchtelingen aan de grens met Polen, voornamelijk Koerden uit Irak, maar ook Syriërs, Iraniërs, Afghanen, Jemenieten, Kameroeners en anderen. Er zijn ernstige zorgen over hun welzijn in de vrieskou, aangezien er al verschillende sterfgevallen door onderkoeling zijn geregistreerd en omdat er grote aantallen vrouwen en kinderen onder de groep zijn.
IOM, UNHCR en het Wit-Russische Rode Kruis hebben de afgelopen weken door de Wit-Russische autoriteiten verschillende keren toegang gekregen tot de migranten en vluchtelingen aan de grens om hun omstandigheden en behoeften te beoordelen, humanitaire hulp te verdelen en opties uit te werken voor migranten die naar huis willen terugkeren.
IOM kon eind oktober hulp verlenen via het Wit-Russische Rode Kruis. Na het eerste bezoek aan de Bruzgi-grensovergang op 11 november, heeft IOM voedsel, kleding en hygiënekits beschikbaar gesteld, die onmiddellijk door het Rode Kruis aan migranten in een logistieke faciliteit in de buurt van de grens uitgedeeld werden. Op 24 november kreeg dezelfde groep water, voedsel en kindervoeding.
Het totale aantal migranten en vluchtelingen dat zich momenteel in Wit-Rusland bevindt, wordt geschat op 7.000. Tot dusver heeft slechts een beperkt aantal de wens uitgesproken om vrijwillig naar huis terug te keren. De afgelopen dagen heeft de regering van Irak echter de repatriëring van meer dan 1.000 van haar burgers georganiseerd en wordt er met IOM gesproken om verdere vrijwillige terugkeer te vergemakkelijken.
Het is de bedoeling dat IOM binnen twee weken een chartervlucht organiseert voor Irakezen die nog wensen terug te keren. Dit is langer dan het gebruikelijke proces vanwege de noodzaak om de COVID-19-protocollen in acht te nemen. Tot nu toe zijn zeker 44 mensen door IOM geholpen om vrijwillig naar huis terug te keren, en staan er nog 38 in de pijplijn.
“Samen met UNHCR en partners is onze prioriteit de veiligheid van deze gestrande migranten, het respecteren van hun mensenrechten en het voorkomen van meer sterfgevallen als de temperaturen ver onder het vriespunt dalen”, zegt António Vitorino, directeur-generaal van IOM. “We zetten ons in om humanitaire hulp te bieden en samen te werken met de autoriteiten aan allebeide kanten van de grens. Mensen die vrijwillig willen terugkeren, zullen door IOM worden geholpen om dit op een veilige en waardige manier te doen.”
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
In Wenen: Joe Lowry, Spokesperson, Senior Regional Media and Communications Officer
In Genève: Safa Msehli, Spokesperson, Crisis Communications and Advocacy
In Minsk: Hanna Kalichava, Public Information Specialist