chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

IOM biedt met spoed hulp aan duizenden slachtoffers van verwoeste dam in Oekraïne

Genève/Kiev - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) reageert op eerste levensbehoeftes van mensen die getroffen zijn door de vernietiging van de Kachovka-dam in de regio Cherson in Oekraïne.

Omdat de vitale infrastructuur zwaar beschadigd is en een milieuramp dreigt, brengt IOM schoon drinkwater naar gebieden waar geëvacueerde mensen worden opgevangen. Daarnaast werkt IOM samen met de Oekraïense regering om te beoordelen welke extra steun de komende dagen en weken nodig kan zijn.

Press release IOM
Press release IOM

"Deze aanval heeft duizenden levens in gevaar gebracht, ernstige milieuschade veroorzaakt en de druk op hulporganisaties nog verder opgevoerd in een land dat al lijdt onder de humanitaire gevolgen van meer dan een jaar oorlog", aldus directeur-generaal António Vitorino van IOM.

Gisteravond werd een dam die het Kachovka Reservoir in de Dnipro rivier tegenhoudt ernstig beschadigd, waardoor enorme hoeveelheden water stroomafwaarts stroomden. De stad Cherson - nog steeds herstellende van zware gevechten eind 2022 - ligt stroomafwaarts van de dam en is al gedeeltelijk overstroomd. Bewoners van getroffen gemeenschappen zijn opgeroepen om het gebied te evacueren en Oekraïense autoriteiten hebben aangegeven dat meer dan 16.000 mensen zich in de "kritieke zone" bevinden op de door Oekraïne gecontroleerde westelijke oever van de Dnipro rivier.

"Openbare infrastructuur zou nooit een doelwit mogen zijn. Toch leven onschuldige burgers nu niet alleen in een dodelijke overstromingszone, maar zullen ze de komende weken ook te maken krijgen met ernstige tekorten aan schoon water en essentiële energievoorzieningen naarmate de humanitaire situatie verslechtert," voegde Vitorino van de IOM eraan toe.

Naast de bedreiging voor mensenlevens en milieuschade ligt de dam ook dicht bij een kerncentrale en de frontlinie, wat extra veiligheidsrisico's met zich meebrengt. Dit incident zal naar verwachting ook gevolgen hebben voor de watervoorziening van de (Autonome Republiek van de) Krim en andere gebieden in Oekraïne, evenals voor de koelsystemen van de nabijgelegen kerncentrale van Zaporizhzhia.

Uit de eerste inschattingen van IOM - de grootste humanitaire organisatie die actief is in Oekraïne - blijkt dat drinkwater en voedsel tot de eerste behoeften behoren. In samenwerking met de lokale autoriteiten is IOM van plan om water- en sanitaire voorzieningen uit te breiden, noodgoederen te distribueren, collectieve centra te ondersteunen en gezondheidszorg te bieden.

Door de impact op de watervoorziening en de overstromingen, vormen door water overdraagbare ziektes vormen een ernstige bedreiging. IOM staat klaar om infectiepreventie en -bestrijding te ondersteunen, bijvoorbeeld door de distributie van cholera-kits.

"Ondanks de verwoestingen die de oorlog heeft aangericht en de uitdagingen die dat met zich meebrengt, moeten we investeren in het herstel en de wederopbouw van Oekraïne. Terwijl we de nood lenigen, moeten we ons ook scherp blijven richten op de vreedzame toekomst van Oekraïne," zei directeur-generaal Vitorino.