chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Film “Stranger in Paradise” op Internationale Migrantendag

Velen woonden op 18 december de vertoning bij van de film “Stranger in Paradise” in Humanity House in Den Haag op Internationale Migrantendag. Na afloop gaven de voormalige Syrische vluchteling Zakaria Alo en Marieke Mol van het ministerie van Buitenlandse Zaken hun visie op het beeld dat migranten vaak van Europa hebben.

Het evenement werd georganiseerd door de Europese Commissie in Nederland, het Europees Migratienetwerk in Nederland (EMN) en IOM.

"Stranger in Paradise" laat de tegenstelling zien tussen Europese opvattingen en de verwachtingen van migranten zelf. In de film werd dit getoond aan de hand van een klaslokaal, waarin nieuw aangekomen migranten les krijgen over Europa. Dit jaar maakt deze prijswinnende film deel uit van de officiële selectie van IOM's Global Migration Film Festival.

Na de film leidde Rogier Elshout twee gesprekken: Zakaria Alo's persoonlijke verhaal over zijn vlucht naar Syrië in 2012 met zijn gezin; een emotioneel verhaal over hoe hij zijn lange reis heeft ervaren. De tweede gast was Marieke Mol van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en co-voorzitter van de Europese werkgroep voor bewustmakingscampagnes. Met deze campagnes wil Europa migranten een realistisch beeld geven van de risico's onderweg en de kansen na hun aankomst in een Europees land.

Het evenement vond plaats ter gelegenheid van de Internationale Migrantendag, een dag waarop de rechten van migranten en de bijdrage die zij aan de samenleving leveren centraal staan. Rond Internationale Migrantendag organiseert IOM wereldwijd filmvertoningen onder de naam Global Migration Film Festival.