In 2023 zijn wereldwijd minstens 8.565 mensen omgekomen op migratieroutes, waardoor het het dodelijkste jaar ooit is, volgens gegevens verzameld door IOM's Missing Migrants Project. Het dodental in 2023 vertegenwoordigt een tragische stijging van 20 procent ten opzichte van 2022, wat nog eens de nadruk legt op het vinden van oplossingen om verdere slachtoffers te voorkomen.
"Nu we het tienjarig bestaan van het Missing Migrants Project vieren, herdenken we eerst al deze verloren levens. Elk van hen is een vreselijke, menselijke tragedie die nog jaren door families en gemeenschappen gevoeld zal worden", zei Ugochi Daniels, adjunct-directeur-generaal van IOM. "Deze gruwelijke cijfers verzameld door het Missing Migrants Project herinneren ons er ook aan dat we ons moeten blijven inzetten voor oplossingen die veilige migratie voor iedereen kunnen garanderen, zodat mensen over 10 jaar niet hun leven hoeven te riskeren op zoek naar een beter leven."
Het totaal van vorig jaar overtreft het aantal doden en vermisten uit 2016 (het vorige recordjaar), toen 8.084 mensen stierven tijdens migratie, en is hierdoor het dodelijkste jaar sinds de start van het Missing Migrants Project in 2014. Aangezien veilige en reguliere migratieroutes beperkt blijven, proberen honderdduizenden mensen elk jaar onder onveilige omstandigheden via irreguliere routes te migreren. Iets meer dan de helft van de sterfgevallen was het gevolg van verdrinking, negen procent overleed door auto-ongelukken en zeven procent door geweld.
De oversteek van de Middellandse Zee blijft de dodelijkste route voor migranten, met minstens 3.129 doden en verdwijningen. Dit is het hoogste dodental in het Middellandse Zeegebied sinds 2017. Regionaal werden ongekende aantallen migrantendoden geregistreerd in Afrika (1.866) en Azië (2.138). In Afrika vonden de meeste van deze sterfgevallen plaats in de Sahara-woestijn en de zeeroute naar de Canarische Eilanden. In Azië vielen vorig jaar honderden doden onder Afghaanse en Rohingya-vluchtelingen die hun land van herkomst ontvluchtten.
In 2024, tien jaar sinds de oprichting van het Missing Migrants Project als de enige vrij toegankelijke database over sterfgevallen en verdwijningen van migranten, heeft het project wereldwijd meer dan 63.000 gevallen gedocumenteerd. Het werkelijke cijfer wordt echter veel hoger geschat. Dit vanwege de vele uitdagingen bij het verzamelen van gegevens, met name op afgelegen locaties zoals het Darien National Park in Panama en op zeeroutes, waar IOM regelmatig meldingen registreert van scheepswrakken waar boten spoorloos verdwijnen.
Established in 2014 following two devastating shipwrecks off the coast of Lampedusa, Italy, the Missing Migrants Project is recognized as the sole indicator measuring the level of 'safety' of migration in the Sustainable Development Goals and the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration.
Een binnenkort te verschijnen rapport biedt een gedetailleerde analyse van gegevens over vermiste migranten uit 2023 en belangrijke feiten en cijfers over sterfgevallen en verdwijningen van migranten in de afgelopen tien jaar. Het biedt IOM en partners de mogelijkheid om de lopende werkzaamheden te beoordelen om veilige en reguliere migratieroutes uit te breiden, zoek- en reddingsoperaties te verbeteren en getroffen individuen en families te ondersteunen. IOM roept, samen met vele andere organisaties en als coördinator van het VN-migratienetwerk, regeringen en de internationale gemeenschap op om samen te blijven werken om verder verlies van mensenlevens te voorkomen en de waardigheid en rechten van alle individuen te handhaven.
Voor meer informatie over het Missing Migrants Project, bezoek de website: MISSING MIGRANTS PROJECT
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jorge Galindo, Global Data Institute, Email:
Meld u hier aan om het komende Missing Migrants Project-rapport 'Sign up to receive the upcoming Missing Migrants Project report '10 years of counting migrant deaths - and counting' te ontvangen.