chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Amy Pope schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke directeur-generaal van IOM

Genève - Amy E. Pope is begonnen als elfde directeur-generaal (DG) van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) voor een termijn van vijf jaar. Als eerste vrouw in de 72-jarige geschiedenis van IOM werd DG Pope op 15 mei 2023 gekozen tijdens de zesde speciale zitting van de IOM-raad in Genève.

De ambtstermijn van DG Pope begon op zondag 1 oktober 2023. Zij neemt het stokje over van António Vitorino uit Portugal, die sinds oktober 2018 directeur-generaal van IOM was. DG Pope sprak haar oprechte dank uit aan de heer Vitorino voor zijn leiderschap van IOM in de afgelopen vijf jaar en sprak haar waardering uit voor zijn inzet voor de Organisatie.

Amy Pope brengt een schat aan ervaring mee en heeft een bewezen staat van dienst in het aanpakken van migratievraagstukken. Haar leiderschap zal een centrale rol spelen in het bevorderen van de missie van IOM. Over haar verkiezing zei DG Pope: "Ik voel mij vereerd en bevoorrecht om de functie van directeur-generaal van deze uitzonderlijke organisatie te vervullen. Migratie is een transformerende kracht die innovatie kan vergemakkelijken, ontwikkeling kan stimuleren en economische empowerment kan katalyseren. Het is een van de bepalende kwesties van onze tijd en ik kijk ernaar uit om samen te werken om zowel uitdagingen aan te pakken als kansen voor iedereen te creëren, vooral de meest kwetsbaren."

DG Pope onderstreepte het belang van partnerschappen: "In een tijd van ongekende migratiestromen kan IOM dit werk niet alleen doen. Ik zal ervoor blijven zorgen dat de stem van alle 175 lidstaten wordt gehoord bij het ontwerpen, coördineren en implementeren van praktische oplossingen voor iedereen. We zullen partnerschappen opbouwen met de particuliere sector, met het maatschappelijk middenveld en met andere belanghebbenden, in het besef dat de samenleving er baat bij heeft als migratie goed wordt beheerd.”

Voor haar historische verkiezing was DG Pope de adjunct-directeur-generaal (DDG) van IOM. Tijdens haar ambtstermijn als DDG voerde Amy Pope een reeks hervormingen door om de prestaties en het risicobeheer van IOM op het terrein van budget, management en administratie te optimaliseren en de coördinatie met het systeem van de Verenigde Naties te versterken.

Voor ze bij IOM kwam, was DG Pope de Senior Advisor on Migration van president Biden en de Deputy Homeland Security Advisor van president Obama. Tijdens haar werk in het Witte Huis ontwikkelde en implementeerde DG Pope alomvattende strategieën om migratievraagstukken aan te pakken.

Door haar academische werk en haar werk voor Chatham House heeft ze de dialoog over wereldwijde migratieproblemen en -mogelijkheden bevorderd. Ze heeft ook functies bekleed bij het Amerikaanse Ministerie van Justitie en de Amerikaanse Senaat en was partner bij het Londense advocatenkantoor Schillings.

DG Pope studeerde magna cum laude af aan de Duke University School of Law met een Juris Doctor en heeft een BA in Political Science (with Honors) van het Haverford College in Pennsylvania. Ze is getrouwd en heeft twee dochters.

Amy Pope Director-General IOMAmy Pope, directeur-generaal IOM