chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Aanbevelingen over migratie aan het EU-voorzitterschap

Genève/Brussel - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft aanbevelingen over migratie en mobiliteit voorgelegd aan de Belgische en Hongaarse regeringen, die in 2024 het roulerend voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (EU) zullen bekleden, samenvallend met de goedkeuring van het nieuwe migratie- en asielpact van de EU.

"Dit is een cruciaal moment voor de EU om het potentieel van migratie voor partnerlanden, migranten, economieën en samenlevingen vol te benutten", zegt Amy Pope, directeur-generaal van de IOM. "We moedigen de EU en haar lidstaten aan om de rechten van migranten en werkbare oplossingen centraal te stellen in beleid en praktijk.

"IOM zal blijven samenwerken met de EU om ervoor te zorgen dat veilige, reguliere migratie een positieve kracht is die bijdraagt aan de welvaart, het concurrentievermogen en de groei in Europa", voegde Pope eraan toe.

In haar aanbevelingen moedigt IOM het Belgische en Hongaarse voorzitterschap aan om ervoor te zorgen dat de goedkeuring en uitvoering van het nieuwe pact inzake migratie en asiel leidt tot een meer voorspelbare, gecoördineerde en humane respons op alle dimensies van migratie en asiel. De uitvoering zal van cruciaal belang zijn, en IOM staat klaar om de EU-lidstaten te ondersteunen met een op rechten gebaseerde en humane toepassing.

De arbeidsmarkten in de EU verschuiven aanzienlijk als gevolg van demografische en technologische veranderingen. Het is daarom essentieel voor staten om het potentieel van migranten en de voordelen van reguliere trajecten te benutten. IOM moedigt het Belgische en Hongaarse voorzitterschap en de EU-lidstaten aan om in dialoog met partnerlanden en kleine en middelgrote ondernemingen te blijven werken aan wetgevingsvoorstellen die reguliere trajecten verbeteren.

De omvang en de ernst van de klimaatcrisis zijn verweven met de menselijke mobiliteit in alle regio's van de wereld, ook in Europa. Wereldwijd verergeren klimaatgerelateerde rampen humanitaire crises, waardoor een reeds overbelast en ondergefinancierd wereldwijd humanitair systeem nog meer onder druk komt te staan.

IOM dringt er bij de voorzitterschappen op aan om met oplossingen te komen die mensen een veilig, welvarend en waardig leven kunnen bieden in gebieden die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering, die hulp en bescherming bieden aan mensen die ontheemd zijn door rampen, en die mensen helpen om zich veilig en regelmatig te verplaatsen om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

De IOM erkent het engagement van de EU om een veilige en waardige terugkeer en de duurzame re-integratie van migranten te vergemakkelijken. De organisatie benadrukt dat een op de migrant gerichte aanpak van terugkeer en re-integratiebegeleiding binnen de EU en met de landen van herkomst een vitaal onderdeel van het migratiecontinuüm moet zijn.

De IOM maakt gebruik van haar jarenlange ervaring op het gebied van terugkeer en re-integratie, haar wereldwijde aanwezigheid en haar capaciteit om lidstaten te ondersteunen bij het strategisch opschalen van terugkeer en re-integratie, wat nieuwe kansen biedt voor innovatieve benaderingen, meer kennis en een groter geografisch bereik.

IOM kijkt uit naar de samenwerking met beide voorzitterschappen tijdens hun termijn en staat klaar om haar voortdurende partnerschap, steun en expertise aan te bieden.

Lees de aanbevelingen van IOM hier.

***

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Ryan Schroeder, Tel: +32 492 250 234, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ramona Kundt, Tel: +32 2 287 7127, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.