chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Mijn familie verkocht alles, zodat ik naar Europa kon reizen

“Ik ben erg gelukkig, en heel blij met de vrijheid die ik hier heb”, zegt Daniel, een Eritrese migrant die via het Relocatieprogramma naar Nederland is gekomen. Daniel leeft in een asielzoekerscentrum, maar zal binnen een paar weken naar een gemeente verhuizen. Samen met een ‘buddy’ maakt hij plannen voor zijn nieuwe leven, hij richt zich op een academische carrière.

Het verhaal van Daniel1 begint in Asmara, de grootste stad van Eritrea. Twee maanden voordat hij zijn studie afrondde verliet hij Eritrea vanwege de politieke onrust. Hij betaalde veel geld aan smokkelaars om hem via Sudan en Libië uiteinlijk naar Europa te helpen reizen. “Mijn familie verkocht alles om mij naar Europa te laten reizen. Twee van mijn broers zijn eerder al vertrokken en leven nu in het Verenigd Koninkrijk.” Na acht uur op een kleine boot in de Middellandse Zee werd Daniel gered en naar Lampedusa gebracht.

Na Lampedusa werd hij naar Sicilië gebracht, en vervolgens naar Rome. In Rome verbleef hij eerst een half jaar in een asielzoekerscentrum waar hij een kamer deelde met acht personen. De EUR 2,50 die hij dagelijks kreeg gingen op aan mobiel internet om in contact te blijven met zijn familie.

Vanuit Italië werd Daniel via het EU Relocatieprogramma naar Nederland overgebracht. Na aankomst werd hij naar een asielzoekerscentrum overgebracht waar hij een kamer deelde met twee andere Eritreëers. “Binnenkort worden mijn Eritrese vrienden en ik samen gehuisvest in een gemeente hier in de buurt”.

Hoewel hij niet naar het Verenigd Koninkrijk kon worden herplaatst om met zijn twee broers te zijn, zegt Daniel wel dat hij gelukkig is. “Wat me erg helpt is het ‘buddy to buddy’ programma.” Daniel ontmoet zijn ‘buddy’ wekelijks om de Nederlandse taal te leren en zijn sociale netwerk uit te breiden. Daniel wil zijn cursus Nederlands afronden, en vervolgens zijn opleiding. “Na een jaar of twee, drie, zou ik graag in een grotere universiteitsstad wonen, zoals Nijmegen. Het is mijn droom om computertechniek te studeren.

Wil je meer lezen over Daniel of over het EU Relocatieprogramma?

‘Daniel’ is een pseudonym. De naam van de migrant is veranderd om zijn privacy te beschermen.

I Am a Migrant
Relocatie