chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

Skills2Work

Arbeidsparticipatie is belangrijk voor de duurzame en geslaagde integratie van statushouders. Van januari 2016 tot februari 2018 coördineerde IOM Nederland, samen met externe partners en onze kantoren in 9 andere Europese landen, het project Skills2Work. Het project is uitgevoerd in België, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Slowakije, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Doel was het verbeteren van de toegang van statushouders, dienstverleners en werkgevers tot informatie en dienstverlening. Centraal in het project stond het bevorderen van een vroege erkenning van vaardigheden en diploma’s.

Tijdens het project zijn diverse producten gerealiseerd:

  1. De oprichting van een Europees netwerk van experts, gemeenten, belangengroepen, werkgevers en academici.
  2. Een onderzoekspublicatie met good practices en maatregelen gericht op een snelle, passende en duurzame arbeidsmarktintegratie.
  3. Een handboek met richtlijnen die initiatieven ondersteunen op het gebied van arbeidsmarktintegratie.
  4. Een website met informatie bestemd voor werkgevers, gemeenten en migranten. De website is gericht op het stimuleren en vergemakkelijken van de toegang tot de arbeidsmarkt in de negen betrokken landen.
  5. Een film over vluchtelingen met een baan en hun werkgevers.
  6. Een film en een publicatie met verhalen van vluchtelingen die werk hebben gevonden en hun werkgevers.

Samen met onze partners zijn we er in geslaagd in de deelnemende landen een groot netwerk op te bouwen van werkgevers, gender experts, academici, gemeenten, ministeries, partijen uit de particuliere sector, technische start-ups en integratie-experts.

Onze partners:

Menedék (Hongarije), Fondazione Leone Moressa (Italië), Integrazione Migranti (Italië), African Young Professional Network (Nederland), het  Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) (Nederland), Radboud University Nijmegen (Nederland), de Foundation for Refugee Students UAF (Nederland), het Ministry of Interior in Slovakia, (Slowakije), Odnos (Slovenië), het Ministry of Employment and Social Security in Spain (Spanje) and Pontis Foundation (Slowakije).

  skillsEU
 *The term refugees as used in the context of the Skills2Work project refers, more specifically, to all Beneficiaries of International Protection. 

Download Skills2Work Guidelines