chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

EU-IOM Knowledge Management Hub start nieuwe reeks 'Sustainable Reintegration Knowledge Papers'

De EU-IOM Knowledge Management Hub (KMH) heeft het eerste nummer uitgebracht van de nieuwe reeks ‘Sustainable Reintegration Knowledge Papers’ in de context van terugkeermigratie.

Deze nieuwe reeks richt zich op aspecten van de herintegratie van migranten in landen van herkomst die onvoldoende zijn onderzocht, niet volledig zijn geïmplementeerd of die consequent in de evaluaties van herintegratieprogramma's zijn geïdentificeerd als hiaten of kansen.

EU-IOM Knowledge Management Hub

Dit eerste artikel richt zich op het gebruik van microkredietregelingen in de context van herintegratie van migranten in landen van herkomst, als aanvulling op de verstrekking van microgiften. Het is bedoeld om betrokken partijen, die overwegen een microkredietcomponent in hun programma's op te nemen, te voorzien van kennis en aanbevelingen die zijn verzameld gedurende herintegratieactiviteiten in verschillende landen.

Op basis van de ervaringen die zijn opgedaan en interviews met deskundigen, stelt dit artikel dat microkrediet een relevante aanvulling kan zijn bij het bieden van herintegratieondersteuning.

Het is echter niet altijd een geschikt instrument en kan niet worden aanbevolen als algemene oplossing voor terugkeerders. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de extra schuldenlast die het voor terugkeerders met zich kan meebrengen. Tegelijkertijd kan microkrediet een nuttig instrument zijn dat terugkeerders in staat stelt hun zakelijke activiteiten te versterken en/of uit te breiden en zo de economische stabiliteit en het welzijn van hen en hun familieleden te vergroten.

De ontwikkeling en publicatie van dit document wordt ondersteund door de KMH, die in september 2017 werd opgericht met financiering van de Europese Unie. 

Klik hier voor meer info