logo

Relocation

Relocation naar Nederland

Als reactie op de twee schipbreuken in de Middellandse Zee in april 2015 – waarbij meer dan 800 asielzoekers om het leven kwamen – bracht de Europese Commissie in mei 2015 de ‘European Agenda on Migration’ (EAM) uit. Onderdeel van de EAM is het tweeënhalf jaar durende ‘relocation’ programma waarbij 160.000 personen die in Italië en Griekenland zijn aangekomen en die internationale bescherming nodig hebben worden verplaatst naar andere EU lidstaten. Dit gebeurt op basis van een verdeelsleutel.

In de Hotspot centra in Italië en Griekenland, de twee landen waar een onevenredig hoog aantal asielzoekers binnenkomt, worden asielzoekers met nationaliteiten met een erkenningspercentage van 75% of hoger geselecteerd voor relocation.

Welke assistentie biedt IOM?

Sinds januari 2016 werkt IOM samen met COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) om de relocation van asielzoekers uit Italië en Griekenland naar Nederland te faciliteren. IOM verzorgt missies van COA en IND naar Italië en Griekenland om de asielzoekers te screenen en voor te bereiden op hun aankomst in Nederland. Naast deze missies, regelt IOM ook de reis van de asielzoekers naar Nederland. Door de uitvoering van deze activiteiten, brengt IOM artikel 1 van haar Grondwet in de praktijk: "De doeleinden en de functies van de organisatie zijn [...] het zich bezighouden met de overdracht van vluchtelingen, ontheemden en andere personen die behoefte hebben aan internationale migratie diensten, en voor wie afspraken kunnen worden gemaakt tussen de organisatie en de betrokken landen, met inbegrip van de landen die hen zullen ontvangen."

Meer informatie:

Contact:

MTRI Team – Resettlement
Tel.: +31.70.31.81.500
E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share
Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.