logo

Weinig mensen weten wat een vluchteling is

"Congo blijft mijn land, hoe veel slechte ervaringen ik ook heb. Maar we kunnen niet teruggaan. Ik voel me welkom in Nederland en de kinderen doen het goed op school." Yannick zat zes jaar in een vluchtelingenkamp. Daarna kwam hij op voordracht van UNHCR naar Nederland. Twee jaar later volgden zijn dochter en twee zusjes. Ook zijn broer is inmiddels opgespoord.

Yannick woonde in het grensgebied in Oost-Congo, dat werd geteisterd door etnische onlusten en een burgeroorlog. Samen met ongeveer honderd anderen werd hij opgesloten. Slechts elf ervan overleefden de mishandelingen en ontberingen. Yannick was één van de elf.
"Ik weet niet hoe UNHCR en IOM ons ontdekten, maar het is hen gelukt om door intensief onderhandelen met de overheid ons vrij te krijgen. Na veertien maanden was ik weer vrij. We moesten wel het land verlaten, dat kon niet anders om je leven te redden."

Na aankomst in Nederland ging Yannick naar het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Uitgenodigde vluchtelingen krijgen daar een speciaal introductieprogramma en blijven er gemiddeld een half jaar. Yannick bleef er langer omdat het opsporen en identificeren van zijn dochter, twee zusjes en broertje veel tijd in beslag nam.
Yannick voelt zich welkom als migrant. "Dat begon al in Amersfoort, iedereen was blij mij te mogen ontvangen." Nu woont hij met zijn familie in Amsterdam. Hij volgt de opleiding Zorg & Welzijn en de kinderen gaan naar school.

Share
Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.