logo

Belangrijk was de aanwezigheid van IOM op Schiphol

Eind 2007 kwamen Dereje H., redacteur van het blad Netsanet en Fasil Y., publicist van het weekblad Addis Zena als uitgenodigde vluchtelingen in Nederland aan. Daar verblijven ze voor ongeveer een half jaar in het asielzoekers-centrum (AZC) Amersfoort. Daarna krijgen ze een woning in een gemeente in Nederland.

Dereje en Fasil zijn beide journalist. Wrang toeval is dat ze elkaar ontmoetten tijdens hun gevangenschap in Ethiopië vanwege hun kritiek op de herverkiezing van Meles Zenawi, minister-president van Ethiopië in 2005. Hij stelde een demonstratieverbod in en veel oppositieleden en kritische journalisten werden opgepakt.
Fasil: "De overheid gaf de media de schuld van de protesten en vooral journalisten werden hard aangepakt. We werden gevangengezet in een heel kleine ruimte met 18 mensen, met één toilet waar je een keer in de 24 uur naar toe mocht." Na twee maanden werden de journalisten overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Lees meer...

Na zes jaar weer herenigd

"Bewijs eerst maar dat je ouders in Nederland wonen en kom dan maar terug", zegt de medewerker van de FIR, de immigratiedienst in New Delhi. Het is de zoveelste teleurstelling sinds de 19-jarige Sanjiv S. een maand geleden hoorde dat hij zich mag herenigen met zijn ouders, broers en zusje in Nederland.

De hoop die een maand geleden zo groot was wordt regelmatig de grond in geboord. Het verhaal van ouders die vluchtten voor hun leven en na zes jaar eindelijk weer hun vier kinderen bij zich hebben.

Lees meer...

Weinig mensen weten wat een vluchteling is

"Congo blijft mijn land, hoe veel slechte ervaringen ik ook heb. Maar we kunnen niet teruggaan. Ik voel me welkom in Nederland en de kinderen doen het goed op school." Yannick zat zes jaar in een vluchtelingenkamp. Daarna kwam hij op voordracht van UNHCR naar Nederland. Twee jaar later volgden zijn dochter en twee zusjes. Ook zijn broer is inmiddels opgespoord.

Lees meer...

Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.