logo

Wijziging in de ondersteuning aan migranten uit visumvrije landen en de ring rond Europa die vrijwillig met IOM willen terugkeren

Den Haag Op 8 juni heeft de Staatsecretaris van Justitie en Veiligheid besloten dat eerder uitgesloten categorieën migranten weer gebruik kunnen maken van ondersteuning onder het REAN programma bij vrijwillige terugkeer met IOM. Dit besluit is genomen naar aanleiding van een evaluatie van eerder getroffen maatregelen.

IOM kan onderstaande categorieën migranten die vanaf 1 juli een aanvraag indienen voor vrijwillige terugkeer als volgt ondersteunen:

  • Migranten uit de Westelijke Balkan (Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië), Moldavië, Oekraïne en Georgië als zij tot de DT&V caseload behoren. Kwetsbare migranten uit deze landen die niet tot de DT&V caseload behoren, kunnen ook terugkeren via het REAN programma.
  • Migranten die uit de ring rondom Europa komen (Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Libanon, Turkije, Wit-Rusland en Rusland) komen weer in aanmerking voor een ondersteuningsbijdrage (OSB) bij vrijwillig vertrek met IOM.
  • Migranten uit de Westelijke Balkan, Moldavië, Oekraïne, Georgië en de ring rond Europa komen alleen in aanmerking voor maximaal €100 OSB als zij onvoldoende middelen hebben om na aankomst door te reizen van de luchthaven naar hun eindbestemming.
  • Migranten uit andere visumvrije landen kunnen weer gebruik maken van het REAN programma, inclusief €200 OSB.

Meer informatie over ondersteuning bij vrijwillige terugkeer vind u op onze website.

Indien u nog vragen heeft naar aanleiding van deze wijzigingen,  kunt u contact opnemen met Pauline Yick Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share
Newsroom
SpreekurenNL
Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.